На Івано-Франківщині не всім кандидатам-порушникам скасували реєстрацію


Через неповні відомості, які ЦВК надавала територіальним виборчим комісіям про одночасне балотування одного кандидата від різних суб’єктів на різних рівнях виборів, ТВК не мали змоги виявити всіх таких кандидатів та скасувати їм реєстрацію. Законодавством передбачено, що одна особа може брати участь у різних рівнях виборів виключно від одного суб’єкта. У разі порушення цієї норми, кандидату скасовується реєстрація всіма територіальними виборчими комісіями, які його зареєстрували. Рішення про ска

Як вдалося з’ясувати спостерігачам ОПОРИ, ЦВК повідомила територіальні виборчі комісії лише про тих порушників порядку висування, які балотувалися до обласної ради, міських і районних рад Прикарпаття. 

«Інформацію про порушників, які є кандидатами до сільських і селищних рад, ЦВК територіальним виборчим комісіям не надавала. Тому був порушений принцип однакового застосування норм закону до всіх суб’єктів виборчого процесу. Кандидатам, які одночасно від різних суб’єктів балотувалися, наприклад у обласну і міську чи районну раду – скасували реєстрацію, а окремим кандидатам, які балотувалися за аналогічним принципом у районну і сільську ради – ні, бо про кандидатів у сільські ради ЦВК не надала територіальним виборчим комісіям необхідних відомостей. Внаслідок цього порушений не лише принцип конкурентної боротьби, але й рівні виборчі права громадян», - роз’яснив Іван Маруняк, координатор ОПОРИ на Івано-Франківщині.

До прикладу, Долинська районна ТВК не скасувала реєстрацію жодному з кандидатів, хто в районну раду балотувався від одного суб’єкта, а у сільську від іншого, оскільки їй ЦВК не надала необхідних відомостей про кандидатів до сільських рад. Якщо такі відомості до ТВК надійдуть зараз, то недолік виправити не вдасться, бо кінцевий термін скасування реєстрації вже закінчився.

У Рожнятові навпаки, районна ,ТВК проявила ретельність і самостійно перевірилавсіх кандидатів до сільських рад, виявила порушників та виключила їх у встановлений строк. 

У Тлумацькій районній виборчій комісії представнику ОПОРИ пояснили, що, якщо людина балотувалася в дві ради від різних партій (або як само висуванець і від партії) то її застерігали від такого кроку ще до подачі документів, відтак, ТВК порушень не допустила самостійно.

Неоднозначність підходу до скасування реєстрації кандидатів найяскравіше проявилася у Тисмениці. Реєстрацію однієї з кандидаток, яка вирішила балотуватися у сільську раду Побережжя як самовисуванка, а у районну раду – від Народного Руху України, скасували у встановлений строк. Згодом партія «Батьківщина» подала у ТВК скаргу про ще одну кандидатку з села Чукалівка, яку зареєстрували до різних рад від різних суб’єктів. Але в цьому випадку ТВК відмовила у скасуванні реєстрації, пояснивши, що сплив відведений для цього законом строк.

Відтак, ТВК не скасували реєстрацію окремим кандидатам, які балотувалися від різних суб’єктів з кількох технічних причин. Закон «Про місцеві вибори» містить норму про те, що відомості про зареєстрованих кандидатів, які порушили вимоги статті 35, тобто подали документи на реєстрацію одночасно від кількох суб’єктів, територіальним комісіям надає ЦВК, а після того комісії скасовують реєстрацію. Втім, як повідомили ОПОРІ у Долинській, Рожнятівській та Тлумацькій районних комісіях, ЦВК такої інформації не надіслала. 

Крім того, ОПОРА виявила колізію у Законі. Районні і міські ТВК подають відомості щодо зареєстрованих кандидатів до ЦВК (ч. 7 ст. 43, ч. 13 ст. 41), а щодо сільських ТВК вимоги подавати інформацію про зареєстрованих кандидатів в законі не міститься (ст. 42 цього не передбачає). Відповідно, сільські ТВК таку інформацію не подавали, ЦВК не перевіряла і не надала відомості, які мала б надати, відповідно до вимог ч. 3 ст 47 Закону. Варто також зазначити, що норми Закону, які встановлюють кінцевий строк для прийняття рішення про скасування реєстрації кандидатів прописані некоректно: за умови дотримання ч. 3 ст. 47 Закону у випадку виявлення інших підстав для скасування реєстрації, як, наприклад, припинення громадянства України, набуття законної сили обвинувальним вироком щодо нього або визнання судом кандидата недієздатним, неможливо скасувати реєстрацію. Таким чином, можливим стає обрання депутатом місцевої ради іноземця, особи без громадянства, недієздатної особи, або особи, визнаної винною у вчиненні умисного злочину.