На конкурс Українського культурного фонду подали промисловий фестиваль "Калуш із жупою"


Калушани подали два проєкти на конкурс, оголошений Українським культурним фондом, у третьому — братимуть участь у разі перемоги.

Український культурний фонд оприлюднив перелік проєктів, поданих на програму "Культура. Регіони". Калуш у лоті 1 "Локальна культура" представив проєкт локального фестивалю "Калуш із жупою", інформують "Вікна".

Загальний бюджет фестивалю — 990000 гривень, із яких фінансуванння Фонду мало б становити 792000 гривень.

Проєкт на фінансування подало управління економічного розвитку міста Калуської міської ради.

Проєкт передбачає посилити туристично-пізнавальну привабливість Калущини, провівши 3-денний фестиваль промислової культури "Калуш із жупою" 9-11 вересня 2022 року. У результаті реалізації проєкту буде утворене кроссекторальне партнерство між Калуською міською радою, громадянським суспільством, бізнесом та культурними операторами, утворено оргкомітет щорічного фестивалю промислової культури "Калуш із жупою" та його цільовий фонд.

Довідка. Жупа — соляна копальня або солеварня.

Український культурний фонд оприлюднив перелік проєктів, поданих на програму "Культурна спадщина".

Калуш у лоті 2 "Кроссекторальні проєкти зі збереження культурної спадщини" представив проєкт "Легендарні локації Калуша: Струкова Гора, соляні криниці та калійні копальні, замчище".

Загальний бюджет проєкту — 1437384,09 гривні, з яких Фонд має профінансувати 1387484,09 гривні.

Проєкт представило управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради.

Проєкт спрямований на дослідження об’єктів історико-культурної спадщини. Завдяки дослідженням та конкретизації давніх локацій — на "Струковій Горі", в зоні соляних криниць і калійних промислів, на території замчища — кожен об’єкт буде виокремлено, упорядковано та облаштовано. Буде створено новий екскурсійний маршрут. Знайдені архівні документи про ці локації будуть перекладені з іноземних мов, науково опрацьовані, оцифровані й викладені на новостворених інтернет-ресурсах, а оригінали передані на зберігання до комунального закладу "Музейно-виставковий центр Калуської міської ради" та обліковані в фондосховищі. Задля зростання інвестиційної й туристичної привабливості регіону буде налагоджена співпраця з українськими та міжнародними науково-дослідними установами.

Український культурний фонд оприлюднив перелік проєктів, поданих на програму "Ґранд подія".

У лоті 1 "Масштабні культурні проекти" Івано-Франківщина, зокрема, представлена ініціативою "Відновлення та впорядкування військових поховань Першої світової війни та міжвоєнного періоду на території Чеської Республіки та України".

Загальний бюджет проєкту — 4647165,29 гривні, з яких фінансування Українського культурного фонду — 3250169,59 гривні.

Проєкт представило комунальне підприємство Івано-Франківської обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів "Пам’ять".

Міста реалізації: Івано-Франківськ, Калуш — Україна, Пардубице — Чеська Республіка,

Ідея проєкту — це збереження світової пам’яті про загиблих воїнів різних національностей Першої світової війни, похованих на території України, та увіковічення національної української пам’яті про загиблих воїнів армії Української Народної Республіки, полеглих на території Чеської Республіки у міжвоєнний період. Ідея буде реалізована шляхом відновлення та впорядкування військового цвинтаря та здійснення перепоховань військових на території міста Калуш (Україна) та спорудження пам’ятника воїнам Української Народної Республіки у місті Терезін (Чеська Республіка), який було знищено після Другої світової війни.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!