На Прикарпатті депутати райради не можуть перепрофілювати Долинську ЦРЛ


Відбулася XX сесія Долинської районної ради, на якій депутати розглянули низку важливих питань, зокрема звіт голови райдержадміністрації Сергія Плотнікова про хід виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку району, про перспективи розвитку лісового господарства та лісопереробної галузі, комплексну екологічну програму району до 2015 року та програму розвитку дошкільної освіти на 2011—2017 рр., розвитку туризму на 2012—2015 рр. та забезпечення населення доброякісною питною в

Ситуація з виконанням державних програм у першому півріччі, на жаль, і на Долинщині є типовою для області — відсутність фінансування. А коли врахувати, що Україна власне в останньому кварталі цього року повинна сплатити зовнішні борги по кредитах, то можна передбачити, що й до кінця року коштів з Держбюджету на ремонт та будівництво доріг та водоочисних споруд, мостів чи річкових переходів, незавершене будівництво об’єктів соціальної інфраструктури і т. д. годі й чекати.

Як можна говорити про реалізацію, наприклад, екологічної програми в районі, якщо вже рік, як поінформував сесію долинський міський голова Володимир Гаразд, Долинщина чекає-не дочекається відведення обласним земельним агентством земельної ділянки для полігона твердих побутових відходів. Витримуючи попри все тиск і екологів, і прокуратури.

Своєрідним «спотикачем» на сесії, на наш погляд, уже не вперше став розгляд питання про внесення змін до торішнього рішення райради про перспективи розвитку та реформування закладів охорони здоров’я в районі. Тому що вкотре йшлося про близьку і далеку перспективу розвитку Вигодської міської лікарні, що в селі Старому Мізуні. 

Одразу зазначу, що для прийняття рішення не вистачило депутатських голосів. Річ у тім, що в новій редакції одного з пунктів основних напрямів розвитку та реформування закладів охорони здоров’я зазначалося, що на перспективу «в районі пропонується відкрити лікарню планового лікування на базі Вигодської міської лікарні» на 50 ліжко-місць, з яких до 30 — для відділення паліативної (хоспісної) медицини. А на  решті 20 ліжко-місцях планували розмістити три інші новостворені  відділення: приймально-діагностичне з палатами інтенсивної терапії, реанімацією і цілодобовим чергуванням анестезіолога-реаніматолога та два соматичні відділення. 

Соматичне відділення для дорослих мало б надавати стаціонарну медичну допомогу дорослому населенню району, зокрема і гінекологічним хворим та вагітним жінкам, а для дітей — стаціонарну медичну допомогу дітям із неускладненим перебігом соматичної патології, загостренням хронічної патології в стадії компенсації.

Створення такої лікарні планового лікування  представники громадської організації «Час», своєю чергою, в озвученому в сесійній залі зверненні з підписами понад трьох тисяч людей назвали перетворенням лікувального закладу планового лікування на «санаторій», «амбулаторію» та «хоспіс» і запропонували, щоб Вигодська міська лікарня стала районною лікарнею №2.

А інформацію головного лікаря Вигодської міської лікарні Мар’яна Студента про те, що відділення паліативної допомоги надаватиме цілодобове кваліфіковане лікування і догляд, психологічну, соціальну і духовну підтримку онкохворим з позитивною динамікою розвитку хвороби і членам їхніх родин, зменшить страждання пацієнтів та забезпечить максимально досяжну якість їх життя, з одного боку, я б назвав однозначно фаховою, а з другого — надто імпульсивною як для сесійної аудиторії.

Звісно, важко не погодитися, що загалом потреба в розвитку мережі медзакладів паліативної допомоги в області, зокрема і на Долинщині, вже перезріла і невідкладна, як і соціальної медицини загалом. Але навіть риторично-запитальна згадка про «рушницю» як можливий вихід із ситуації з наданням такої допомоги — це не найкращий аргумент для переконання депутатів чи громадськості в устах медпрацівника.

Тож наразі багаторічний пошук шляхів вирішення питання щодо близької чи далекої перспективи розвитку Вигодської міської лікарні залишається на часі.

Ігор ЛАЗОРИШИН, "Галичина"