На Прикарпатті реалізовують масштабний проект з протидії торгівлі людьми


Сьогодні, 11 березня, в Івано-Франківську відбулася прес-конференція, присвячена реалізації проекту "Впровадження механізму взаємодії суб'єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії людьми в Івано-Франківській області". Реалізація проекту на Прикарпатті розпочалася у жовтні 2014 року та триватиме до лютого 2016 року.

Під час реалізації цього проекту спільні зусилля влади та громадських організацій будуть направлені на забезпечення права постраждалих від торгівлі на медичну, психологічну, соціальну, правову допомогу та одноразову матеріальну допомогу.

Від початку проекту відбулося навчання спеціалістів управлінь соціального захисту та розпочалось навчання представників обласних та районних підрозділів держструктур, які займаються питаннями протидії торгівлі людьми.

Як зазначає координатор Людмила Сівецька, з лютого по серпень 2015 року заплановано провести 7 семінарів-тренінгів, в яких приймуть участь щонайменше 125 фахівців з області та районів. Опісля з цих учасників буде відбрано 20 осіб, яких готуватимуть для проведення тренінгів у районних центрах, пише Галицький кореспондент. Також проектом передбачено широку інформаційну кампанію для населення області з проблем торгівлі людьми та можливості отримання допомоги особам, які постраждали від такої торгівлі.

А таких людей є чимало. За даними Міжнародної організації з міграції (МОМ), лише на протязі січня-вересня 2014 року в Україні виявлено 642 особи, які постраждали від торгівлі людьми з метою трудової та сексуальної експлуатації у дев'яти країнах.

Російська Федерація залишається основною країною призначення для торгівлі людьми з України: 80% постраждалих осіб, які звернулися до МОМ у 2014 році, повернулися саме з цієї країни (77% у 2013 році).

Вербування у більшості випадків відбувалося на місцевому рівні через особисті контакти, місцеві газети або Інтернет. Середня тривалість експлуатації  - від трьох до шести місяців, після чого постраждалих або відпускали, або вони втікали.

Як зазначають організатори прес-конференції, незабаром Україна може стикнутися зі значним зростанням обсягів торгівлі людьми внаслідок масового переміщення осіб з Криму та Донбаського регіону. Саме тому реалізація проекту протидії людьми на Прикарпатті є актуальною та потребує широкого висвітлення.