Обласна координаційна рада розглянула питання протидії туберкульозу та СНІДу


В актовій залі обласного фтизіопульмонологічного центру відбулося засідання обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІД/у.

Засідання відбулося під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Сергія Адамовича, директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Романа Мельника та директора ОФПЦ Любомира Малофія. На порядку денному заслухали та розглянули ряд питань, серед яких епідемічна ситуація з захворювання на ВІЛ-інфекцію/СНІД в області за підсумками 9 місяців цього року, а також проблеми у роботі кабінетів «Довіра». Йшла мова  і про стан надання медичної допомоги хворим на ко-інфекцію (ТБ/ВІЛ-інфекцію/СНІД), реалізацію механізму соціального замовлення для НУО за кошти Глобального фонду з місцевого бюджету для надання  соціальної допомоги хворим на туберкульоз на всіх етапах лікування з метою підвищення прихильності до лікування. Окрім того, проведено аналіз заходів стратегії адвокації, комунікації та соціальної мобілізації (АКСМ).

Як повідомив директор департаменту охорони здоров’я ОДА Роман Мельник, мета проведення засідання полягала в озвученні проблемних моментів.

За словами заступника головного лікаря обласної клінічної інфекційної лікарні Наталії Дьоміної, в Івано-Франківській області протягом останніх років істотного покращення в епідситуації щодо ВІЛ/СНІДу не спостерігається. Більше того, стає помітною негативна тенденція, зокрема зростає кількість хворих на СНІД, збільшується кількість вперше виявлених ВІЛ-інфікованих. В  області прослідковується активне залучення населення у епідемічний процес. Хворіють найбільш працездатні та репродуктивні верстви населення. Більшість випадків ВІЛ-інфекції реєструється у населення віком 25-49 років, а саме 63,9%. Також спостерігається тенденція до зменшення кількості ВІЛ-інфікованих осіб серед жінок та незначна тенденція до збільшення ВІЛ-інфікованих осіб серед чоловіків. В цілому помітна більша кількість випадків хвороби серед чоловічого населення області.

Станом на 1 жовтня цього року на диспансерному обліку знаходиться  800 ВІЛ-інфікованих осіб, з них в стадії СНІДу - 298 (37,2%), дітей під наглядом – 66 (в стадії СНІДу – 16). Показник захворюваності на ВІЛ-інфекцію склав за звітний період  9,8 осіб на 100 тисяч населення, поширеність ВІЛ-інфекції – 57,8 осіб на 100 тисяч населення. Захворюваність на СНІД склала 6,1%, поширеність – 21,6%. В області спостерігається щорічне поступове збільшення статевого шляху передачі захворювання, що має суттєве епідемічне значення.