Переговори з терористами: зрада, ідіотизм чи шанс для України


Переговори з терористами розкололи суспільство. Більшість говорить, що це дурість і зрада. Меншість – що це шанс зупинити війну. Ми вирішили розібратися, хто ж насправді правий

Кучма

Українську позицію відстоює лише одна людина – Леонід Кучма. Протягом вчорашнього дня було багато інсинуацій з приводу Кучми, але якщо ми будемо говорити про мотиви Леоніда Даниловича, то вони прості. Він чистить карму. У нього була тисяча причин, щоб відмовитися від місії посередника, він міг продовжувати жити на Сардинії і насолоджуватися життям.

Головна проблема Кучми полягає в тому, що ні Порошенко, ні МЗС не дали йому кейса поступок, які він може пропонувати росіянам і терористам. Наразі всі дії України – це імпровізація. Правда, протилежна сторона також не має жодного реального плану.

І ще один момент, про який вчора почали говорити це нібито теплі стосунки Кучми і Медведчука. Зараз – це міф. Кучма прекрасно розуміє, хто такий Медведчук і чию сторону він представляє.

Медведчук

Поява Медведчука, який начебто веде переговори з терористами вже більше місяця – це цілковита заслуга глави АП Бориса Ложкіна. Медведчук довго і безуспішно домагався статусу переговорника, але команда Турчинова не надавала йому цей статус. Офіційний статус – це те, чого він добивався, щоб повернутися в велику гру, в яку його не пускав ні Янукович, ні Турчинов.

Ніхто не сумнівається, що Медведчук не має ніякого впливу на терористів і ніякого реального впливу в Кремлі. Він потрібен Кремлю, не для мирного врегулювання, а для того, щоб в необхідний момент показати дві різні позиції України. Одну – Кучмину, іншу – Медведчуківську. Інший варіант – Медведчук може підготувати для Путіна «правильну позицію» України, щоб в очах всього світу переможцем вийшов саме Путін. Правда, питання в тому, чи піде на ці умови Порошенко.

Терористи

Перш за все слід відзначити, що росіяни запросили лише свого перевіреного Бородая. Місцевих діячів – не те, що проігнорували, їх викинули за межі переговорного процесу. По-друге - відсутність на переговорах представників Луганська говорить лише про те, що росіяни вказали їм не їхати на переговори. Уявити собі, що Болотов, після запрошення Зурабова міг не приїхати – повний абсурд. Росіяни тримають ЛНР, як дулю в кишені. Вони можуть висунути якісь нові вимоги, можуть вигадати причину, щоб розпочати військові дії. Проте, виходячи з логіки, що росіяни довіряють тільки своїм, не виключено, що Болотова поки винесли за дужки і від імені Луганська поки має виступати Царьов.

Європейці

У ЄС є одне єдине бажання, щоб українська проблема хоч якось розсмокталася. Вони готові до будь-яких компромісів, а тому поки вони не є нашими сильними союзниками. ЄС хоче по-швидше заморозити нашу проблему і це головний мотиватор всіх майбутніх дій Євросоюзу.

Росіяни

Як ми вже писали, Путін не знає, що йому робити далі. Зараз, він стоїть на роздоріжжі – йому треба чимось пожертвувати. Або власним рейтингом, обваливши його поступово до традиційних 50%, або утримати цей рейтинг, вторгнувшись в Україну. Обидва варіанти мають один і той самий кінець – завершення ери Путіна. Приблизно за 2-3 роки. Якщо Путін піде на поступовий обвал рейтинга він зможе знову поступово повернутися в світову еліту, але для ЄС і США він залишиться непрогнозованим недогітлером, якого потрібно позбутися. Це зрозуміють дуже швидко російські еліти і система путінізму почне тріщати по швах. Сьогодні ЄС всіма доступними методами пояснює, що готова заплющити очі майже на все, якщо він повернеться до якогось нормального статусу-кво. Але роблячи крок назустріч ЄС, через пару днів Путін змінює свої плани, Так було після Женеви, так сталося і після Нормандії. Путін боїться розпочати війну і одночасно боїться її не розпочати. Якщо він втогрнеться в Україну, а цей сценарій сьогодні реалістичний як ніколи, Росія опиниться в глибинній ізоляції з усіма наслідками, які звідси витікають.

Тому Путін тягне час. І він, судячи з усього буде його тягнути і далі.

Порошенко

Порошенко досі живе в ілюзії, що проблему Донбасу можна вирішити кількома телефонними дзвінками. І ще він насправді не має жодного плану не лише для Донбасу, але й для реформування країни. Зараз в АП шукають нового міністра оборони. При чому, шукають цивільну особу, яка буде хорошим ефективним менеджером. Власне, існує велика загроза, що якийсь банкір чи бізнесмен, який має великі проблеми в торгівлі з РФ може очолити військове відомство.

За великим рахунком, Порошенко так і не познайомився з нашими головними військовими і поки не розуміє, що насправді відбувається на Донбасі.

espreso.tv