Перерваний маршрут, або Івано-Франківськ проти вседозволеності водіїв маршруток


Іванофранківці все активніше виступають проти вседозволеності водіїв маршруток. Як наслідок, минулого тижня вдалося звільнити одного з них. Причиною для звільнення стала нечувана зухвалість водія, який ввечері висадив 11-річну дівчинку на півдорозі, пояснивши це тим, що автобус далі не їде.

Байдужий водій

О пів на восьму вечора дівчинка Тетяна їхала на танці автобусом №11. На середині маршруту вона почула, що водій попереджує пасажирів про те, що припиняє рух. Мовляв, позаду їде 84-й автобус і їм треба пересісти на нього. Біля магазину "Слов’янка" автобус зупинився, і водій повідомив, що далі не їде, пише Галицький кореспондент.

Байдужий шофер не здогадався ані грошей дівчинці повернути, ані пересадити неповнолітню пасажирку в інший автобус. Більше того, він навіть решту віддав їй не в повному обсязі: із заплачених десяти гривень повернув їй тільки сім.

Дівчинка вийшла і одразу ж зателефонувала татові. Батько Тетянки Віктор Симчич, почувши про те, що донька не знає, де вона знаходиться, був шокований. Через мить дівчинка згадала, що недалеко магазин "Слов’янка". Тато сказав їй зайти в магазин і там чекати. Дитину звідтіля забрав товариш Віктора, бо сам він має порвані зв’язки на нозі, через що повільно рухається.

"Це ненормальна поведінка, і таких водіїв не має бути, – вважає Симчич. – В Європі таких нема. Це тільки в нас собі дозволяють що хочуть. Хочуть їдуть, а хочуть – ні. Хочуть дають здачу, а хочуть – не дають".

Як вважає батько ображеної водієм дівчинки, проблема в тому, що люди між собою шепочуться і бідкаються, а публічно про наболіле говорити не бажають. Хтось не хоче витрачати свій час, а хтось просто не вірить, що це бодай якось допоможе. "Майдан відбувся, а от в головах не у всіх відбулося все те, що треба", – каже він.

 

Очна ставка

У соцмережі батько поскаржився на горе-водія міській владі. Через два дні член виконкому Руслан Руско вступився за дівчинку. Комунальники пообіцяли, що винен буде покараний. Але встановити його ім’я було непросто: хто ж добровільно зізнається у тому, що скоїв порушення?

Директор департаменту комунального господарства Михайло Смушак проявив  винахідливість. Він покликав у департамент усіх водіїв, які їздили у той час на 11-му маршруті, дівчинку Тетянку та її батька. Пообіцявши "очну ставку", під час якої дівчинка мала би впізнати водія-порушника, він отримав зізнання водія.

Минулої п’ятниці порушник написав заяву на звільнення і таки вибачився перед Тетянкою.

"Ти вибачаєш мене?.. Ти ж пам’ятаєш, що я попереджав про те, що далі не їду. Ну, може, ще гроші треба було віддати… Але ж треба було підійти і сказати. Я ж не такий наглий водій", – сказав він.

Але стосовно його "ненаглості" у франківців є своя думка. У соцмережах на його бік не став ніхто, не зрозуміли його і в департаменті комунального господарства. Тим більше, що, як з’ясувалося пізніше, на цього водія вже були схожі скарги. Він з’їжджав з маршруту на цьому місці не вперше.

 

Возити не людей, а глину

"Прошу вибачення за наших перевізників, – сказав Михайло Смушак дівчинці. – Ми поспілкувалися і з водієм, і з перевізником. Думаю, що, як мінімум, те, що людина звільнена, – це вже покарання".

Директор департаменту обіцяє подбати про те, щоб у подальшому цей водій людей у громадському транспорті не перевозив. Бо у місті бувають випадки, коли один перевізник звільняє водія, а інший бере його на роботу. Смушак запевняє, що з цим шофером такого не допустять, і це буде уроком для інших водіїв та перевізників. А звільнений "хай возить глину, а не людей".

"Будемо слідкувати тепер і за перевізником,  – обіцяє головний комунальник міста, – як він бере шоферів на роботу і як їх перевіряє. Тому що ми дали йому офіційне попередження. Подивимося, скільки в нього ще є автобусів, влаштуємо йому комісійну перевірку, таку, як має бути. У разі, якщо виявимо ще якісь порушення, то угода буде розірвана і надалі в Івано-Франківську працювати з ним не будемо. Адже водій – це найманий працівник. І перевізник може іноді й не знати, що робиться. Але якщо знайдемо ще порушення, то працювати з ним не будемо".

Вже стало звичною практикою, коли водії пересаджують своїх пасажирів у наступний автобус, бо не хочуть їхати півкола через одну-дві людини. Проте, як вважає директор департаменту, це теж не по-людськи. Адже всі вони зобов’язані довезти своїх пасажирів згідно з графіком. І не має значення, день це чи ніч, дитина чи дорослий.

"Людина не дуже адекватна, – додає Смушак про винного водія, – і тому не дуже усвідомлює, що зробив щось погане. Різні люди є, і все залежить від совісті та виховання. У цьому випадку людина не дуже відповідає тій роботі, де вона працювала".

GPS бачить все

На міських маршрутах в Івано-Франківську працює 260 автобусів, а слідкувати за їхньою роботою доводиться лише двом працівникам департаменту комунгосподарства. Відтак міська влада працює над тим, щоб встановити на кожен автобус GPS-навігацію. Перевізники ж вже певний час опираються такому нововведенню. Наразі спекулюють на тому, що буцімто витратили гроші на допомогу АТО. Насправді ж вони усвідомлюють, що більше не зможуть робити таких речей, як зараз.

"Будь-який з’їзд з маршруту, перевищення швидкості чи простій на зупинці буде помітний, – каже він. – А їм це невигідно. У нас сьогодні вранці був рейд. Вони виїжджають на зупинку і стоять на вулицях Симоненка, Стуса по п’ять-шість, не їдучи. Чекають, поки наберуть людей. Підходжу і питаю, чому не їде? А він каже, що нема людей… Так в тебе ж є графік, чоловіче!"

Тому в Івано-Франківську планують оголосити інвестиційний конкурс на оснащення маршрутних автобусів приладами GPS-навігації. Вже є два претенденти, які готові вкласти кошти у розвиток міського транспорту облцентру. Мова йде про компанію "Київстар", яка має свою пропозицію щодо "обілечування" і GPS, та одного миколаївського виробника. Обидва потенційні інвестори готові надати своє обладнання, щоб міська влада мала повну картину того, що відбувається з громадським транспортом.