Подорож Европою за два злоті, або Як поляки воюють із високими цінами і низькими швидкостями


Саме за такі смішні гроші — 2 злоті — нині пропонує в період з 4 листопада по 12 грудня мандрувати Польщею та Европою в комфортабельних автобусах, в яких стюардеси подають пасажирам булочки і сік, а пасажири мають туалет, безплатний інтернет, загальнопольський перевізник — фірма «PolskiBus».

Вона здійснює пасажирські перевезення не лише до чотирьох десятків польських міст, а й до вісьмох столиць — Праги, Братислави, Відня, Берліна, Вільнюса, Риги, Таллінна і, звичайно, до Варшави. За традицією, всі перші квитки на рейси коштують 1 злотий плюс 1 злотий за бронювання. Пасажири повинні замовляти квитки заздалегідь — за 14—28 днів, щоб мандрувати за такими неймовірними цінами.

У тому, що таке новий люксусовий сервіс PolskiBusGold.com, який фірма почала днями втілювати в життя, вклавши в це 10 млн. злотих  (2,4 млн. евро), переконався й журналіст газети «Галичина». Мандруючи завдяки київському представництву Польської туристичної організації поблизу архітектурної знаменитости Вроцлава — «Зали Століття» (Hala Stulecia) разом із групою українських столичних і регіональних журналістів, він став учасником презентації нових автобусів «Volvo», а фактично ринкової експансії фірми «PolskiBus». На презентації, власне, й прозвучала інформація від її директора з маркетингу і комунікації фірми Пйотра Пороновського, якого бачите на фотознімку, що поляки можуть так дешево мандрувати автобусами. Для українців таке наразі виглядає фантастикою. Як, зрештою, і дещо інше, і про це ми теж розповімо...
Отож польський перевізник «PolskiBus» радикально нарощує свої м’язи на транспортному ринку: цього року він закупив 25 нових комфортабельних автобусів загальною вартістю понад 40 млн. злотих (майже 10 млн. евро) і з жовтня відкриває вісім нових маршрутів до ще восьми міст у Польщі. 
П. Пороновський особливу увагу звернув на новий продукт фірми — сервіс PolskiBusGold.com для бізнес-клієнтів. Для цього закуплено 6 автобусів преміум-класу вартістю 10 млн. злотих 
(2,4 млн. евро) і запроваджено для ділових поїздок чотири нові маршрути з Варшави до Кракова і три — до Вроцлава. В нових автобусах буде менше місць, ніж у звичайних, а це означає, що в пасажирів появиться більше простору. 
Цікаво, що польські автобуси не підійшли для цього. Гендиректор фірми «PolskiBus» Б. Пайбіс про це висловився вельми живописно: «Автобуси польських фірм не відповідають нашим вимогам. Якість вироблених машин була дуже низькою, а сама фабрика виглядала, як музей Сталіна. Не знаю, можливо, колись там випускали танки...» 
«PolskiBusGold.com є надзвичайно привабливою альтернативою діловим поїздкам на автомобілі», — стверджує директор з маркетингу і комунікацій П. Пороновський. Цю стратегію підтверджує і її власник — шотландський мільйонер 
Б. Саутер: «Наша пропозиція спрямована передусім для тих, хто подорожує з підприємницькою метою». Днями він запевнював Українську службу Польського радіо, що його автобуси щотижня перевозять по 120 тисяч пасажирів. Воно й не дивно, адже автобуси здатні перевозити від 58 до 89 пасажирів. 
«PolskiBus», за інформацією «Gazety Wyborczej», матиме парк зі 150 автобусів, але його мета — 400—500. Як складова потужної міжнародної корпорації «Souter Holdings» «PolskiBus» має міцний фінансовий тил і може дозволити собі практикувати як радикальну інвестиційну, так і агресивну цінову політики на ліберальному польському ринку пасажирських перевезень.  
В одному з інтерв’ю бізнесмен Саутер зізнався, що найбільше побоюється на польському ринку залізниці. І недарма. Речник польської залізниці «PKP Intercity» М. Сітковська на транспортні новації фірми «PolskiBus» скептично заявила, що це не справляє на неї враження, мовляв, ніхто не зможе випередити нові швидкісні потяги «Pendolino», що вже нині мчать зі швидкістю 
200 км на годину. Як відомо, один із найбільших польських перевізників — «PKP Intercity», аби розв’язати проблему тривалих подорожей, торік замовив 20 швидкісних поїздів «Pendolino». Коштують вони чимало — майже 400 млн. евро. Якщо ще недавно 336 км з Варшави до ўданська треба було долати за понад 4 години, то нині — вже не за цілі три. А в грудні, обіцяють, буде ще швидше. Ціна квитків на «Pendolino», як вважає «Gazeta Wyborcza», низька — від 49 злотих 
(11 евро, або приблизно 300 гривень). 
Подорож автобусами між найбільшими польськими містами триває довше, ніж залізницею. Тому автобусний перевізник «PolskiBus», який появився на ринку всього чотири роки тому, спокушає низькими цінами. На це негативно дивляться дрібніші перевізники і закидають фірмі «PolskiBus», що вона цим хоче виперти їх із ринку. Одна з їхніх скарг після рішення Samorzаdowego Kolegium Odwolawczego позбавила «PolskiBus» маршруту Варшава—Люблін—Ряшів. Можливо, це саме станеться й на лінії Краків—Люблін. 
У Вроцлаві українські журналісти, звичайно, запитували про плани фірми «PolskiBus» щодо близької України, якщо поляки запустили такий далекий рейс через Вільнюс і Ригу аж до Таллінна. П. Пороновський на це сказав, що прихід польського перевізника на український ринок ще не планується, але про це вже думають. Директор фірми П. Безульський дав для Польського радіо більш обррунтовану відповідь: «Радше — ні, з огляду на політичну ситуацію, та й задіяння транспорту за межами ЕС. Це справа складна, тому що потрібно мати партнера з другого боку кордону. Я не дуже собі уявляю взаєморозрахунки, нашу систему продажу квитків, адже ми продаємо квитки тільки через інтернет. Та все ж ми думаємо про це, і сер Браян також ставить таке запитання». 
Польські представники делікатно не згадали про стан українських шляхів, для яких комфортабельні автобуси шведського, бельгійського чи британського виробництва не зовсім пасують. 
Отож мораль цієї розповіді про польські автобуси і колії така: якщо перевізники борються за пасажира, то від цього виграють передусім пасажири. Україні до цього треба ще довго рости...