Політолог Василь Кедик: Від нової Ради варто очікувати зміни виборчого законодавства


26 жовтня відбулися вибори до Верховної ради. На новий склад народних депутатів українці покладають великі надії щодо майбутнього держави – економічне зростання, закінчення війни та наближення України до Європи.

Та політики ніяк не можуть домовитися стосовно утворення потрібної коаліційної більшості у парламенті задля впровадження потрібних законів у життя. Конфлікт інтересів політичних груп зростає.

Як виглядатиме нова Верховна рада і чи буде вона ефективною, кореспонденти «Бліц-Інфо» дізнавалися у прикарпатських політиків, експертів та громадських діячів.

Франківський політолог Василь Кедик зауважує, що це перша ВР, яка буде декомунізована і проєвропейськи налаштована.

«Це перший в Україні парламент про який ми можемо так сказати. Чи буде він реформістським, зможемо побачити лише згодом. Щодо більшості, то на сьогодні вже є певні домовленості між представниками Блоку Петра Порошенка, «Народного Фронту» та «Самопомочі».  Нещодавно до цих домовленостей приєднались «Радикальна партія»Олег та«Батьківщина», - зауважує Кедик.

За словами політолога, останнім вигідно приєднатися до коаліції в рамках майбутніх місцевих виборів.

«У випадку, якщо Батьківщина та Ляшко не приєднаються до більшості, то опозиція до трьох партій коаліції буде дуже різношерстою і неконсолідованою. Щодо Ляшка, то його партія буде голосувати ситуативно», - вважає політичний експерт.

Василь Кедик каже, що від нової Ради варто очікувати зміни виборчого законодавства.

«Думаю, парламент підтримає урядові реформи. А також призначить дату місцевих виборів. Це має стати першими кроками, про які і згадував президент України» - зауважує політолог.