Прикарпатські держслужбовці обмінялись досвідом проведення заходів із протидії торгівлі людьми


14 березня в Івано-Франківську відбувся супервізійний тренінг для тренерів –держслужбовців, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми.

У вересні минулого року 25 спеціалістів,  працівників різних  державних установ Івано-Франківської області  – суб’єктів взаємодії , пройшли  навчання, під час якого опанували методологію  проведення тренінгів з ідентифікації, перенаправлення та надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми.  І результати не забарилися. 

Упродовж останніх п’яти місяців 20  навчених тренерів провели  15 семінарів-тренінгів з протидії торгівлі людьми для  266 осіб. В тому числі, до  участі в тренінгах були залучені 105 представників органів місцевого самоврядування, 62 соціальних педагоги, 20 практичних психологів, 17 осіб, відповідальних за процедуру встановлення статусу особи постраждалої від торгівлі людьми, а також 77 держслужбовців -  представників мультидисциплінарних груп райдержадміністрацій.  

Супервізія розпочалась із обміну досвідом проведення семінарів-тренінгів в рамках проекту у своєму районі серед учасників, які зможуть ідентифікувати ймовірно постраждалих осіб,  надавати їм ефективну допомогу та переадресовувати за допомогою до уповноважених осіб чи до Карітасу. Особливу увагу приділили обговоренню  різноманітних труднощів на районних рівнях,  які виникали під час організації та проведення  тренінгу, та  при  здійсненні взаємодії між суб’єктами  під час виконання планів реабілітації  осіб, які отримали статус постраждалого від торгівлі людьми.  

«Працівники Карітасу також відмічають  труднощі в  реалізації  заходів у районах, які пов’язані з частою зміною уповноважених осіб  з питань протидії торгівлі людьми на  рівні  районних та обласної адміністрації. Ще не встигнеш нав’язати контакти, як людина уже звільнилась з роботи.  Навіть нова уповноважена особа, на яку покладено відповідальність за реалізаціюдержавної політики з протидії торгівлі людьми,  не  знайшла часу з’явитися на  цей захід,  відповідальність за проведення якого спільно з Карітасом  також покладено  на Департамент  соціальної політики відповідним розпорядженням голови  Івано-Франківської ОДА. Певно, ще багато доведеться прикласти сил , щоб усі усвідомили, що тільки спільними зусиллями органів влади, місцевого самоврядування, правоохоронців, церкви, громадського сектору, ЗМІ можна домогтися ефективного результату у боротьбі із сучасним рабством та наданні допомоги особам, які постраждали від цього виду злочину», - зазначає виконавчий директор БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» Наталія Козакевич.

Тренери  відмітили й багато  позитивних  моментів:  підвищення компетентності  кожного з тренерів у питаннях  протидії торгівлі людьми, налагодження взаємної  результативної комунікації між тренерами,  обмін досвіду, встановлення статусу особам, які постраждали від торгівлі людьми.  Багато учасників тренінгу відмітили скептичність у ставленні до даної проблеми учасників тренінгів у районах. Тому всі погодились, що  треба продовжувати роз’яснювальну роботу  для держслужбовців та  представників органів місцевого самоврядування. Спільними зусиллями було напрацьовано план подальшої роботи з протидії торгівлі людьми: проведення циклу тренінгів для лідерів учнівського самоврядування, і організація та проведення тренінгів для медиків, органів місцевого самоврядування, працівників поліції та освіти, районних центрів зайнятості, а також виготовлення інформаційних матеріалів з даної тематики.

Оскільки для реалізації  різноманітних заходів, направлених як на попередження торгівлі людьми в регіоні, так і на  виявлення постраждалих,  необхідні   ресурси, усі  учасники супервізійного тренінгу  погодились,  що потрібно активно включитися до роботи над  пропозиціями до Проектів районних  соціальних цільових програм. Адже від позиції кожного  залежатиме  зміст програми  і важливо, щоб в  кожному районі, місті Програма була наповнена заходами, які будуть носити цілеспрямований та координований характер,  і  тим  самим посилювати  державну політику в регіоні з протидії торгівлі людьми.

Захід відбувся в рамках проекту «Впровадження механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Івано-Франківській області». Фінансування Проекту здійснюється за підтримки Європейського Союзу, Швейцарської конфедерації, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізовується представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні (МОМ), Благодійним Фондом «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» у партнерстві з Департаментом соціальної політики Івано-Франківської облдержадміністрації.