Прикарпатські податківці pозслідували справу ПК "Екопродукт" та донарахували 10 млн грн податків


Широкого резонансу набула інформація щодо результатів проведеної працівниками органів ДФС в Івано-Франківській області планової виїзної перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю «Продовольча компанія Екопродукт».

Керівництво підприємства звинуватило податківців в порушенні діючого законодавства під час проведення перевірки, у виконанні якогось замовлення та намаганні знищити «сумлінного платника податків», національного виробника, адже мова йде про значні суми донарахувань до бюджету, які, із зрозумілих причин, сплачувати не хочеться.

В Головному управлінні ДФС в області, розуміючи важливість цього питання та намагання Екопродукту у будь-який спосіб уникнути відповідальності, свідомо пішли на відкритий розгляд претензій керівництва підприємства із залученням громадськості та засобів масової інформації. Мабуть вперше в історії служби питання результатів податкової перевірки обговорюється так відкрито – на засіданні комісії громадської ради при ГУ ДФС в області, під час зустрічей з представниками бізнесу та громадськості. Це лишній раз підтверджує тезис про відкритість фіскальної служби області та прозорість в прийнятті рішень. Адже податківці переконані, що їм нема чого приховувати від широкого загалу.

За інформацією контролюючого органу, основним видом діяльності ТОВ «ПК Екопродукт» є виробництво чаю та кави. Однак насправді виробництво чаю зводиться до фасування продукції, оскільки придбана сировина є готовою для фасування. При цьому, підприємство, директором якого є Поліщук С.П., немає власних виробничих потужностей, а свою діяльність здійснює на орендованих приміщеннях та основних засобах. Цікавим є той факт, що одним із засновників приватного підприємства, яке надає в оренду виробничі потужності Екопродукту є сам керівник Екопродукту. Випадковість?

Далі ще цікавіше. Як встановили податківці, протягом 2013-2014 років Екопродукт провів фінансово-господарські операції з одним із підприємств Івано-Франківщини на загальну суму 7,8 млн. грн. Працівники податкової навідались за юридичною адресою цього підприємства, але слідів «бурхливої діяльності» там не знайшли як і самого підприємства. При цьому з’ясувалось, що його директором та співзасновником є … працівник Екопродукту. Знову дивний збіг обставин… Але і це ще не все. Зазначене «віртуальне підприємство» придбавало та реалізовувало Екопродукту сушені фрукти, ягоди та трави  у підприємців, серед яких … близькі родичі директора Екопродукту.

Але справжнє здивування ревізорів викликало те, що Екопродукт протягом двох років придбавав ці інгредієнти ще й у підприємства, яке виробляє … продукцію хімічної промисловості. При цьому на сайті Екопродукту читаємо: «…чай з трав, плодів та ягід, що виготовлений за традиційними карпатським рецептами, … забезпечує готовому продукту цілющі властивості, багату гаму запаху і смаку і т.д.». Так що за фрукти, ягоди та трави Екопродукт закупив на 8,5 млн.грн. у хімічного підприємства? Але і це, як кажуть, не заборонено законом і податківцям туди зась.

Тож не є дивним прискіплива увага контролюючого органу до Екопродукту і абсолютно не обґрунтовані звинувачення податківців щодо упередженого ставлення, «наїзду» чи ще чогось. При цьому використовуються такі близькі для кожного громадянина країни поняття як принципи  Майдану, чесність, справедливість…

Щодо планової виїзної документальної перевірки ТОВ «ПК Екопродукт», яка закінчилась 1 липня п.р. та проведена за період діяльності Екопродукту з 01.10.2012 року по 31.12.2014 року, податківці виявили ряд порушень діючого податкового законодавства.

Зокрема, встановлено неправомірне віднесення до витрат майже 16 мільйонів гривень маркетингових послуг, не пов’язаних з господарською діяльністю підприємства та не підтверджених відповідними первинними документами, як того вимагає податкове законодавство та Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

До слова, найбільші суми маркетингових послуг, а це майже 15 млн.грн., ТОВ «ПК Екопродукт» отримало від двох київських підприємств, які не мають власних торгівельних мереж, а є лише посередниками. Крім цього ці фірми знаходяться  за однією адресою, як на одній так і на іншій фірмі директор та бухгалтер в одній особі.

Також в ході перевірки встановлено, що ТОВ «ПК Екопродукт» не включено до доходів 1,8 мільйона гривень протермінованої кредиторської заборгованості, внаслідок того, що 4 підприємства, яким видавались векселя, припинили свою діяльність. Відповідно до норм Податкового кодексу України зазначена кредиторська заборгованість є безнадійною та підлягає віднесенню до доходів підприємства й оподатковується. Правомірність позиції контролюючих органів підтверджується судовою практикою.

Зазначені порушення викладено в акті перевірки, на підставі якого податківці визначили 8,3 млн. грн. податків до бюджету, зокрема 3,1 млн. грн. податку на прибуток, 2,7 млн. грн. податку на додану вартість та збільшено авансові платежі з податку на прибуток в сумі 2,6 млн. грн. Крім того, застосовано штрафних санкцій на суму 2,1 млн.грн.

Однак керівники ТОВ «ПК Екопродукт» не погодились з порушеннями, викладеними в акті перевірки, та почали  погрожувати інспекторам в нецензурній формі, зокрема щодо їхнього звільнення з роботи.

Необхідно зазначити, що чинне законодавство передбачає право платника подати свої заперечення до акту перевірки у разі незгоди з висновками податківців. Відповідне заперечення, у розгляді якого може взяти участь платник податків, розглядається керівництвом податкової інспекції. На подання заперечення у платника податків є п’ять робочих днів з дня отримання акту перевірки, стільки ж часу відводиться законодавством і податківцям на його розгляд. Важливим є те, що разом із запереченням платник може надати документи, які на його думку підтверджують правомірність тієї чи іншої операції тощо.

У випадку незгоди платника з результатами розгляду його заперечення та винесеним податковим повідомленням – рішенням, яке виноситься та надсилається платнику після такого розгляду, підприємство має можливість оскаржити таке рішення в адміністративному та судовому порядку. При цьому, у разі оскарження рішень податкової інспекції обов’язок сплатити до бюджету визначені перевіркою податкові зобов’язання виникне у платника лише тоді, коли правомірність висновків перевірки буде підтверджено ДФС України та судом. Тобто говорити, що податківці вирішили «знищити» підприємство, а працівників звільнити з роботи за «надуманими» підставами є нічим іншим, як маніпулюванням  свідомості звичайних громадян, формуванням негативного іміджу фіскальних органів.

На цьому 2 липня 2015 року наголошено керівникам підприємства під час розгляду результатів планової виїзної перевірки, яке відбулось в рамках відкритого засідання робочої комісії з питань діяльності територіальних органів фіскальної служби, яка працює у складі Громадської ради при ГУ ДФС в області. Тобто, реалізуючи принцип прозорості в роботі фіскальних органів,  розгляд зазначеного питання відбувся відкрито за участі представників бізнесу, інститутів громадянського суспільства та засобів масової інформації області.

Під час зустрічі керівництво підприємства висловило готовність разом з запереченням до акту перевірки надати додаткові підтверджуючі документи, які нібито не враховані ревізорами. Однак, із поданим запереченням до акту перевірки, інших підтверджуючих документів, які б спростували висновки, викладені в акті, не представлено.

Так само звучали звинувачення на адресу інспекторів, які нібито рекомендували керівникам підприємства звернутись до конкретних осіб в обласній податковій «для вирішення цього питання». Однак і ці звинувачення залишаються голослівними, адже керівником підприємства не надано ні фіскальній службі, ні іншим правоохоронним органам конкретної інформації з цього приводу.

Натомість власники підприємства обрали інший спосіб вирішення питання - шляхом дискредитації роботи контролюючих органів області в очах громадськості методами «попередників» із  залученням засобів масової інформації, яким надається «перекручена» інформація без законодавчих обґрунтувань.

В Головному управлінні вкотре підтверджують готовність до конструктивної співпраці з представниками бізнесу та громадськості і наголошують на необхідності дотримання законодавства усіма сторонами конфлікту та недопущенні будь – яких інсинуацій навколо діяльності відомства.

Прес-служба Головного управління ДФС в Івано-Франківській області