Прикарпаттю дороги обіцяють


Навіть воєнні дії на сході України не дають нам забути біду з бездоріжжям. Люди обурюються, страйкують, перекривають траси. Влада просить розуміння, в країні – криза. Та все ж обіцяє залатати найпроблемніші ділянки, з одним великим «але» – якщо будуть гроші.
На всіх одна проблема

Ще 12 червня у селищі Ворохта люди перекрили дорогу у напрямку Татарів – Кам’янець-Подільський. Вимога одна – ремонт цієї самої траси.
 
За словами одного з організаторів акції Михайла Марківа, дорогу тут не ремонтували років зо п’ять. Чоловік жаліється, що страшне бездоріжжя відлякує туристів, а для більшості місцевих – це основний заробіток.
 
«Люди на межі, буквально за два дні ми зібрали більше тисячі підписів, писали листи у всі вищі інстанції, але відповіді не отримали, – говорить Марків. – Тоді вже попередили, що перекриємо дорогу. І перекрили».

За словами чоловіка, через три дні у Ворохту приїхали чиновники з обласного центру – і з ОДА, і з Автодору. Скликали збори, де запевнили, що до 24 серпня дорогу буде зроблено. «Нам запропонували контролювати процес, але на сьогоднішній день ми не бачимо ніяких рухів, –обурюється чоловік. – Ми чекаємо ще десять днів, якщо нічого не зміниться, знову будемо піднімати людей».

А минулого тижня, 19 червня, через аналогічну проблему страйкували і в Долині. Люди на чотири години перекрили дорогу в нап­рямку Стрия. І до цих мітингарів приїхали представники обласної влади та Автодору, вислухали їх та написали розписку, що ремонт розпочнуть вже з 25 червня.

Капітальний – без копійки

За словами першого заступника начальника Служби автомобільних доріг області Любомира Семаніва, дороги Прикарпаття практично на всіх напрямках пот­ребують капітального ремонту. Говорити, які в найкритичнішому стані, не береться, бо, каже, вже ­завтра люди там організують пікет. Додає, що така ситуація нині по всій Україні.

«Цього року нам виділили 62,5 млн. грн., а це лише 6 % від потреби, – говорить Любомир Семанів. – Це при тому, що ціни на паливо-мастильні та сипучі матеріали виросли вдвічі. І це лише на поточний дрібний ремонт доріг. На капітальний ремонт коштів не передбачено взагалі».

Хоча, за словами Семаніва, є райони, де люди розуміють проб­лему з недофінансуванням та пропонують свою допомогу.

«Є приватні підприємства, які готові своїми грошима допомагати закуповувати матеріали, а ми забезпечуємо робочу силу та техніку, – говорить Семанів. – У Рожнятівському районі такі підприємці закупили матеріали для ремонту цілого відрізку дороги на 30 км у напрямку Рожнятів – Липовиця. У Косівському районі мешканці села Рожнів теж за свої гроші купили матеріали. Нині там філія Косівського райавтодору проводить ямковий ремонт».

Одних планів – мало

В самому обласному центрі ситуація з дорогами не краща. Хоча місцева влада плани по ремонту розробила грандіозні.

«Для поточного ремонту цілого переліку вулиць передбачено значну суму – 4 млн. 189 тис. грн. – говорить Михайло Смушак, директор департаменту комунального господарства МВК. –Також департамент буде займатися ремонтом інженерних мереж під тими об’єктами, де робиться капітальний ремонт, – на це передбачено 1 млн. 700 тис. грн. В планах і міжбудинкові проїзди, на ремонт яких передбачено 2, 5 мнл. грн. Аби це все втілити у життя, треба один маленький, але дуже вагомий нюанс – гроші».

За словами Смушака, фінансування з казначейства останній раз надходило ще на початку травня.

«Всі гроші стоять у казначействі, – каже він. – Станом на сьогодні кредиторська заборгованість департаменту по спеціальному фонду, де левову частку займає саме ремонт доріг, – 4 млн. 883 тис. Борги перед людьми тягнуться ще з минулого року. Ми собі можемо фантазувати, планувати, але якщо не буде грошей – нічого не буде робитися. Якщо є фірми, які готові укладати угоди і виконувати роботи без грошей, – ми вже і негайно готові з ними спів­працювати. Але таких нема. Є вулиці, які ще досі неоплачені – та ж Новгородська і Галицька. Якщо б нам нині забезпечити нормальне фінансування, то до вересня мали б добрі дороги».

І це мова тільки про поточні ремонти, а що з капітальними? Як розповідає начальник управління капітального будівництва МВК Володимир Ковальчук, зараз ведуться ремонтні роботи на Василіанок, планують завершити до Івана Купала.

Також, за словами Ковальчука, у планах розпочати роботи на вулицях Гарбарській, Йосипа Сліпого, Кисілевського, Деповській, по Галицької – від Василіанок і до Витвицького, Целевича, Хіміків, а також на Дністровській. Планується завершити вулицю Романа Гурика (раніше Проектна).

«Гроші на це все передбачені, але якщо знов у казначействі будуть заблоковані платежі, то ми з того нічого не зробимо, – каже Ковальчук. – Поки що ті гроші, які нам виплатили за два дні у травні, встигли трохи кинути на аванси. Але знову ні один платіж не йде, а вже кінець червня. Поки що зроб­лена одна вулиця – Північний бульвар. Грошей вистачить ще на одну таку ж».

На Набережну скинуться

І цього року запланували ще один грандіозний ремонт – легендарної своїми ямами Набережної імені Стефаника. За рішенням сесії міської ради та двох голів – ОДА і обласної ради, область обіцяє допомогу в капітальному ремонті Набережної, Польової та Вербової.

За словами директора департаменту будівництва ОДА Василя Сеніва, для цього область використає свій ресурс – субвенцію державного бюджету.

«На капітальний ремонт доріг комунальної власності до обласного бюджету надійшов 21 млн. грн. – каже Сенів. – Звідти на ремонт Набережної виділяють 15 млн. грн. Співфінансувати роботи буде і міська рада, вона виділять 10 млн.».

Весь комплекс робіт по Набережній оцінили у 57 млн. грн. Це ремонт вулиці від кільця на Крихівці і закінчуючи мостом через Бистрицю-Солотвинську, разом зі всіма інфраструктурними та допоміжними роботами. Вже оголошено про тендер, який проведуть 23 липня.

 «Якщо ми без ускладнень проведемо тендер, то орієнтовно до кінця серпня могли б укласти договір з переможцем і розпочати реальну роботу, маючи в активі вже 25 млн. грн. – впевнено каже Сенів. – Ми могли би націлюватися на половину проб­леми, яку можна виріши вже в цьому році».

Також з державної субвенції область виділить 1,5 млн. грн. на ремонт Польової. Місто додасть 200 тис. грн.

«Там знаходиться митниця і ми добре розуміємо, вона є одним з джерел наповнення бюджету не лише державного, але й місцевого, – каже Сенів. – Згідно з законом, підприємці можуть здійс­нювати митне декларування, де їм зручно. На жаль, більшість уникає заїзду на нашу митницю саме через погані дороги. Їдуть до Львова чи Чернівців. А ми від цього втрачаємо».

Ще 900 тис. грн. з цієї субвенції область дасть на капітальний ремонт Вербової, що у приміському селі Крихівці. Аргументом, за словами Сеніва, стало те, що тут знаходиться соціально важливі заклади, зокрема маєток Святого Миколая.

Отож плани намальовані, нам лишається хіба сподіватися, що хоча б частково вони перетворяться на реальність. А ні – то хіба своїми грошима ще й на дороги скидатися.

                                                                                                                     Репортер