Питання легалізації зайнятості на Прикарпаття обговорили за круглим столом


Легалізація зайнятості, створення нових робочих місць та підвищення рівня заробітної плати є базовим фактором для поліпшення добробуту населення.

Проблемою сьогодення, яка суттєво впливає на добробут населення є «тіньова» зайнятість, яка спрямована проти людини, позбавляє її легального працевлаштування та багатьох соціальних прав, передбачених Конституцією України і Кодексом законів про працю України: пенсійного забезпечення, права на допомогу з тимчасової непрацездатності, на оплачувану відпустку, на допомогу з безробіття, на охорону праці тощо. Саме про це йшлося в ході засідання круглого столу на тему: «Легалізація зайнятості та заробітної плати», який відбувся 18 вересня в Яремчанському міському центрі зайнятості. В даному заході взяли участь головний спеціаліст відділу економіки та промисловості Яремчанського міськвиконкому Наргіза Кузів, начальник відділу доходів і зборів фізичних осіб Державної податкової інспекції у м. Яремче Василина Гнип’юк, начальник відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Надвірнянському районі Ганна Гутин, працівники Яремчанського міського центру зайнятості, роботодавці та безробітні Яремчанського регіону.

Розпочав роботу круглого столу директор Яремчанського міського центру зайнятості Андрій Хомин, який дав характеристику сучасного ринку праці Яремчанського регіону, розповів про рівень безробіття та закликав всіх працювати легально, бо тільки офіційно оформлена робота є гарантією отримання працівниками соціальних страхових виплат.

Начальник відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Надвірнянському районі Ганна Гутин розповіла про порядок відшкодування страхових виплат при настанні нещасних випадків на виробництві. 

Продовжила роботу круглого столу головний спеціаліст відділу взаємодії з роботодавцями Яремчанського міського центру зайнятості Наталія Петруняк, яка акцентувала увагу присутніх на тому, що вирішити проблему із легалізацією заробітної плати і найманих працівників можна лише спільними зусиллями. Для виявлення прихованої зайнятості та забезпечення соціального захисту населення в регіоні створені і працюють мобільні робочі групи з детінізації зайнятості населення. Роботодавцям слід серйозно замислитися над цією проблемою і там де ще має місце нелегальне, приховане використання робочої сили не чекати рейдів робочої групи чи інших контролюючих органів, а оформити працівників та зареєструвати трудові договори в центрі зайнятості. Вона зазначила, що роботодавцям, які використовують найману працю нелегально, необхідно усвідомити свою відповідальність перед працівниками та легалізувати трудові відносини у відповідності до чинного законодавства. Головний спеціаліст відділу надання соціальних послуг Яремчанського міського центру зайнятості Марія Губарчук розповіла присутнім, про те, як можна навчити і простажувати безробітного на підприємстві, щоб він відповідав усім вимогам роботодавця, ознайомила присутніх із новацією Закону України «Про зайнятість населення» щодо розширення можливостей для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці громадян віком старше 45 років шляхом одноразового отримання ваучера, який дає право на перепідготовку, спеціалізацію, підвищення кваліфікації, а також здобуття освіти на базі наявного освітньо-кваліфікаційного рівня.

У ході зустрічі обговорювалися актуальні питання з легалізації праці, особлива увага приділялася захисту найманих працівників. Учасники круглого столу висловлювали свої думки щодо легалізації трудових відносин і прийшли до висновку, що змусити роботодавців чесно платити найманим працівникам зароблені гривні зможуть лише самі працівники. Цей метод на сьогодні є найдієвішим у боротьбі із зарплатами «в конвертах», а підтримка роботодавцем ідеї легалізації заробітної плати та робочого місця – це захист свого бізнесу від неконкурентних умов.