Рада «зависла» на питанні про відповідальність


Депутати Івано-Франківської міської ради задумали вдосконалити порядок здійснення контролю за своїми рішеннями та рішеннями виконавчого комітету. Для цього вони вирішили зняти відповідальність з себе та перекласти її на керівництво виконконкому, але міський голова їхнє рішення ветував.

Враховуючи те, що депутати міськради працюють на громадських засадах і грошей за свою депутатську діяльність (принаймні офіційно) не отримують, то і відповідальність за виконання рішень міської влади вирішили перекласти головним чином на міського голову та його заступників, які за це отримують зарплату. Зважаючи на важливість (можна навіть сказати, засадничість) цього питання, його перенесли з 35-го на перше місце у порядку денному 45-ї сесії, що розпочалася 12 червня. 

Крім вищенаведеної меркантильної причини перекладення відповідальності були й інші. Під час обговорення питання було озвучено, зокрема, те, що проти голів депутатських комісій, трапляється, правоохоронні органи відкривають кримінальні справи за недостатній контроль за виконанням тих чи інших рішень міськради, викликають їх на допити.

Депутат Василь Бойчук зауважив, що за рішення мали б відповідати ті, хто їх готував, тобто виконкомівці. Його підтримав секретар міськради Микола Вітенко, додавши, що «постійні депутатські комісії не можуть відповідати за первинні матеріали». А Ярослав Бачкур прямо запитав Віктора Анушкевичуса, якому така ідея депутатів явно не сподобалася, чому він так цьому противиться.

«Ми хочемо мати дуже багато повноважень, а відповідальність покласти на міського голову і його заступників. Ось суть цього документа!» – доніс своє бачення мер. Він нагадав депутатам, що секретар міськради – теж особа посадова, зарплату отримує, а крім того, в міськраді тепер створено свій апарат (мається на увазі відділ сприяння роботі депутатів). «Моя позиція – ми маємо нести солідарну відповідальність», – наголосив Анушкевичус.

Депутат Бойчук на це зауважив, що апарат ради «смішно порівнювати з виконкомом», де є чотири профільні заступники міського голови, керуючий справами і набагато більше  працівників. Секретар ради Вітенко був не проти, щоби контроль за рішеннями покладали і на нього, але не на депутатів. Рішення ухвалили в депутатській редакції 38-ма голосами.

Але вже 17 червня міський голова своїм розпорядженням зупинив дію цього рішення сесії, простіше кажучи, наклав на нього вето. Обґрунтування мера, складене з низки витягів зі  статей законів «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», Статуту Івано-Франківської міськради, Регламентів міськради та виконкому, зайняло понад дві сторінки щільного тексту.

Хто хоче, може з ним детально ознайомитися на офіційному сайті міста, але суть, якщо коротко, зводиться до того, що на постійні депутатські комісії як на орган ради покладено обов’язок щодо здійснення контролю за виконанням рішення рад та їх виконавчих комітетів і що «Івано-Франківська міська рада не в праві приймати рішення, які суперечать Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», в даному випадку - звужують обсяг компетенції відповідного органу ради».

Спірне рішення було винесене на повторний розгляд на позачергову 46-ту сесію міськради, скликану на 14 год. 19 червня. Щоби подолати вето мера, потрібно дві третини депутатських голосів від складу ради, що налічує 60 депутатів. Та після перерви в сесійній залі раді не вистачало навіть кворуму. Через це міський голова не зміг оголосити дату чергового засідання.

Депутати спробували зібратися на пленарне засідання в п’ятницю, але їхні потуги були ще мізерніші: на 10:00 зареєструвалося лише 11 міських обранців. Враховуючи таку явку, міський голова видав розпорядження перенести засідання сесії на 2 липня.

Галицький кореспондент