Сільський голова с. Угринова Мирослав Вівчаренко: В облаштуванні спортмайданчика відмовилися від штучного покриття


Унікальний майданчик для спортивних ігор відкрили в с. Угринові Тисменицького району саме на 22-гу річницю української незалежності. І хоча це стандартне волейбольне поле, проте обладнане всім необхідним не тільки для гри у волейбол, а й у баскетбол, міні-футбол чи гандбол і навіть теніс, воно не має аналогів, мабуть, у масштабах усієї України, а не лише Прикарпаття. Його оригінальність в тому, що викладено воно спеціально виготовленими для цього гумовими плитками. і це ноу-хау може стати гарни

— Спершу планували відкрити в селі волейбольний майданчик із традиційним штучним покриттям, — розповів сільський голова с. Угринова Мирослав ВІВЧАРЕНКО. — Принаймні нам обіцяли подарувати його. Та водночас хотілося зробити щось таке, що могло б служити значно довше й бути більш універсальним. Що маю на увазі? Я відвідав кілька таких спортивних об’єктів у різних селах і пересвідчився, що то, безумовно, потрібні й корисні споруди. Проте їхні функціональні можливості обмежені. Міркуйте самі. На популярних нині спортмайданчиках зі штучним покриттям у вигляді газону в баскетбол уже не зіграєш. Тим часом угринівські діти воліли б грати в різні ігри. Отак і визріла ідея зробити універсальне поле, придатне для різних спортивних забав. А для цього необхідно було тільки одне — тверде й водночас еластичне покриття. Оскільки ж я свого часу працював на шиноремонтному заводі, то згадав, що колись це підприємство виготовляло плитки з гуми. До речі, саме ними було викладено доріжки на стадіоні «Локомотив» в Івано-Франківську, одному з перших в обласному центрі, й те покриття, по суті, збереглося дотепер. Отож звернувся до директора шиноремонтного Юрія Смахтіна, і він підтримав нашу ініціативу. Знайшли на заводі і старі форми, за якими відливали ті вироби. Причому й модернізували виробництво — виготовили не прості плитки, а із замками, які входять одна в одну, наче пазли. Відтак на місці майбутнього майданчика зробили дренаж і міцну основу, на якій і виклали плитки...

Як виглядає, покриття справді вийшло таке, шо на ньому можна не лише спортивні ігри чи змагання влаштовувати, а й інші заходи проводити, скажімо, танці для молоді. Не здивуюсь, якщо спортмайданчик невдовзі відіграватиме і роль дансингу для сільських дискотек.

Тим паче, що, судячи з усього, діти, підлітки, юнаки відразу облюбували цю новобудову. Ще, звісно, подивимось, як гумове покриття переживе зиму, але й нині я вже на 90 відсотків упевнений, що такими ж плитками вистелимо й поле пришкільного стадіону в Нижньому Угринові, котрий уже давно потребує добудови й облаштування. і тоді там можна буде теж проводити і шкільні лінійки, й розмаїті культурно-мистецькі дійства.

Облаштуванням універсального волейбольного поля займалися безпосередньо фахівці ПП «Галкомбуд» (директор Роман Галівчак).

А допомагали фірми «Ярковиця» й «Івано-Франківськбуд». Отож, користуючись нагодою, висловлюю їм, а також адміністрації шиноремонтного заводу, місцевим підприємцям Богданові Терешкуну, ігореві Левицькому й іншим, котрі всіляко сприяли звершенню тієї справи, подяку за добру працюѕЗа останні кілька років в Угринові стало доброю традицією відкривати ту чи іншу новобудову до Дня незалежності України. Приміром, торік це були місток і новенькі автозупинки.

А нинішнього — окрім спортмайданчика, змонтовано й освітлення трьох сільських вулиць. Правда, через затримки з бюджетними проплатами ліхтарі на двох із них ще не горять. З цієї ж причини не розпочали й реконструкцію клубу у Верхньому Угринові, проект якого вже виготовили. Парадоксальна ситуація — гроші на ці й інші потреби в сільському бюджеті є, але скористатися ними доволі проблематично.

 А ще тут обгородили і впорядкували кладовище, вимурували дзвіницю, яку сподіваються накрити до закінчення нинішнього року і для якої вже замовили дзвони. А наступного року мають намір відкрити в селі в місцині якраз між двома церквами, де в недалекому майбутньому обладнають відпочинкову зону, пам’ятник Кобзареві — до його 200-ліття. Також тут не чекають, коли надійдуть з екологічного фонду кошти, передбачені у програмі соціально-економічного розвитку Тисмениччини на облаштування в селі каналізаційної мережі, а самотужки готують відповідний проект. Для цього передусім замовили необхідну для таких випадків геодезичну зйомку вартістю 200 тис. грн. Власне, її вже майже виконали.

«Хочемо бути готовими до освоєння тих коштів, аби змогти їх використати в стислі терміни, як це «заведено» в нашій державі. До того ж, маючи проектно-кошторисну документацію на будівництво очисних споруд, зможемо й брати участь у конкурсах проектів місцевого самоврядування та в інших тотожних програмах з тим, аби по можливості виграти й грант на реалізацію того вкрай потрібного для Угринова проекту», — поділився планами сільради М. Вівчаренко.