Сланцеве добро з кількома «але»: Як голосували депутати та що ця угода обіцяє Прикарпаттю?


Минулої п’ятниці, 20 вересня, івано-франківська облрада 62 голосами дала свій дозвіл на видобуток вуглеводнів на ділянці «Олеська». Як голосували депутати та що ця угода обіцяє Прикарпаттю?

Нагадаємо, вперше угоду про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуть на території області у межах ділянки «Олеська», між державою Україна, компанією «Шеврон Юкрейн Б. В.» та ТОВ «Надра Олеська», винесли на розгляд сесії обл­ради 20 серпня. Тоді вона не пройшла. Депутати висловили майже 150 пропозицій та зауважень.

На початку вересня облрада отримала доопрацьований текст угоди. Як ішлося в пояснювальній записці до неї, там повністю врахували 14 пропозицій і частково 35. На 20 вересня призначили позачергову сесію з єдиним питанням – «за» чи «проти».

Про те, що у стінах Білої хати прий­матимуть доленосне не тільки для області рішення, можна було здогадатися хіба по кількох міліціонерах і двох пікетувальниках з плакатами «За сланцевий газ у Межигір’ї, а не у Тлумачі». Ці люди пояснили, що делеговані протестувати місцевою громадою. Загалом шуму не зробили. Ніякого.

Зате відзначились у залі депутати від «Свободи» – порожніми місцями. На початку засідання голова фракції Василь Попович зачитав гучне звернення: мовляв, на партію тиснуть, згадав публікації в пресі, де «Свободі» закидали вимагання від американців хабара у 450 млн. доларів за погодження угоди. Тому, зазначив він, «Свобода» не братиме участі у цій сесії, а всю відповідальність за прийняте рішення покладає на винуватців цих інсинуацій. І демонстративно вийшов із зали.

Та залишився один свободівець – голова облради Василь Скрипничук. Він заявив, що як «вірний партієць» також не братиме участі ні в обговоренні, ні в голосуванні, а буде лише вести сесію.

До слова, пізніше, у вівторок, 24 вересня, на прес-конференції Скрипничук дуже позитивно оцінив такий хід фракції і визнав, що це було його ідеєю. «Попередньо у ЗМІ були закиди, що «Свобода» займає неконструктивну позицію і вона єдина не дає приймати рішення в обласній раді, – пояснив він. – Зважаючи на те, що від «Свободи» є 18 з 114 депутатів, то ці депутати показали, що їхні голоси ні на що не впливають. Тому списувати на цю невелику серед депутатів політичну силу всякі негаразди, які творяться в області, це було трошки мегазавдання для декого і вони його з тріском провалили. На це було любо-дорого подивитись. Особливо, коли я дивився з трибуни на реакцію окремих людей».

Чи «Свобода» – таки найбільша фракція в облраді – обрала правильну тактику, усунувшись від прийняття такого важливого рішення, і чи виправдала вона таким чином інтереси своїх виборців – це вже питання до тих самих виборців.

А сесія пройшла доволі спокійно. Хоча обговорення й затягнулося більше, ніж на дві години. Депутати вкотре піднімали питання про економічну вигоду для області та екологічні ризики. Письменник та депутат від «Нашої України» Степан Пушик навіть розповів про свій сон, в якому він ходив смітниками разом з Януковичем і розкидав свої рукописи. «Прокинувся я і думаю, щось є в цій угоді від лукавого», – підсумував він. Виступив на сесії навіть герой УкраїниЮрій Шухевич – переконував депутатів проголосувати «за». Заходили до зали і деякі депутати від «Свободи», свої місця не зай­мали – скромно слухали біля дверей.

Врешті питання поставили на голосування. «За» погодження угоди проголосували 62 депутати, 11 утрималося, 1 проти. Хоча видно, деякі депутати взагалі воліли не висловлювати власної думки, адже на момент голосування у залі їх було зареєстровано 81.

Саме рішення сесії невелике – лише сім пунктів, на відміну від самої угоди – 226 аркушів. У пункті першому – саме погодження угоди. Але дійсним він стає тільки після виконання усіх інших пунктів.

Так одна з найважливіших вимог – 10 % від частки держави у прибуткових вуглеводнях, видобутих на території Прикарпаття, передаються у власність обласної ради. Нині це називають перемогою облради. Для виконання цього пункту потрібно внести зміни до Бюд­жетного кодексу України. Як запевнив депутатів присутній на сесії міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький, проект відповідних змін уже підготований Кабміном і зареєстрований у Верховній Раді, проголосувати його мають на найближчому засіданні.

Порядок, умови та строки передачі тих 10 % області мають бути визначені окремим договором між Кабміном та облрадою, той договір на розгляд ради має бути поданий до 1 січня 2014 року.

Також депутати хочуть своїх представників у міжвідомчій комісії з організації та виконання угод про розподіл вуглеводнів. А ще вимагають комплекс­них екологічної, фінансової, правової експертиз. Тільки після виконання цих пунктів можна буде говорити про те, що «добро» від облради на видобуток сланцевого газу є.

Варто тут назвати і ще кілька змін, які, на вимогу депутатів, враховані в тексті угоди. Так, «Шеврон» має розкривати органам державної влади та / або органам місцевого самоврядування інформацію щодо назв хімічних речовин, що використовуватимуться для гідравлічного розриву пласта. Шкода, заподіяна довкіллю, відшкодовується «Шевроном» у повному обсязі. Також компанія бере на себе зобов’язання рекультивувати земельні ділянки та відновити родючість ґрунтів.

Обласна рада домоглася і права брати участь у розподілі коштів, які, згідно з угодою, будуть виділяти інвестори на потреби соціального і промислового розвитку регіону. Якщо говорити про ці гроші, то вони мають з’явитися значно швидше, ніж вуглеводні. Одразу після затвердження угоди інвестори мають виділяти 0,5 млн. доларів на рік на розвиток регіону, а по 1 млн. – після того, як оголосять, що проект досягнув комерційної доцільності.

Ну, а самі вуглеводні… На них доведеться чекати ще довго, звісно, якщо вони є.

Євгенія СТУП’ЯК, "Репортер"