Торік прикарпатці написали близько 2, 5 тисяч звернень до ОДА


На переконання голови обласної державної адміністрації Олега Гончарука, працівники органів державної влади повинні ретельніше ставитися до запитів та звернень громадян, максимально сприяючи вирішенню актуальних для них проблемних питань.

Таку точку зору очільник області висловив під час колегії облдержадміністрації, заслуховуючи питання про підсумки роботи зі зверненнями громадян у 2014 році.

Як відзначив, доповідаючи з цього приводу, керівник апарату ОДА Руслан Панасюк, минулого року  до Івано-Франківської облдержадміністрації надійшло 2488 звернень громадян. Зокрема, на особистому  прийомі зареєстровано  259 звернень, поштою – 2229, що на 533 звернення менше, аніж за аналогічний період минулого року.

Найбільшу кількість звернень до органів вищого рівня зафіксовано від жителів міст Івано-Франківська – 129, Калуша – 57 та Косівського району – 45.

Слід зазначити, що найчастіше мешканці області зверталися до органів виконавчої влади із клопотаннями (2301) та скаргами (186). За результатами розгляду, 626 звернень були вирішені позитивно, 1184 – роз`яснено посуті.

Руслан Панасюк виокремив і низку недоліків у роботі зі зверненнями громадян, серед яких порушення термінів розгляду клопотань та скарг, а також повторні звернення.

Як наголосив голова облдержадміністрації Олег Гончарук, питання належного реагування на звернення громадян повинні стати пріоритетними у роботі як обласної, так і районних адміністрацій.

«Працівники органів державної влади, зокрема відділів роботи зі зверненнями громадян зобов`язані докладати максимум зусиль, щоби допомогти мешканцям області у вирішенні актуальних для них проблемних питань, - зазначив Олег Гончарук. – В сьогоднішніх реаліях це особливим чином стосується задоволення запитів військовослужбовців, які повертаються із зони проведення антитерористичної операції, допомоги та реабілітації, піклування про їхні  сім`ї».

За словами Руслана Панасюка, значна частина звернень громадян стосувалася також питань соціального захисту. Про це, до прикладу, свідчить 1067 звернень щодо виплати одноразової матеріальної допомоги, призначення та виплати соціальних пенсій, оформлення допомоги на оздоровлення.

Важливими є й питання кредитування та ремонту житлових приміщень, закладів комунального господарства.

Як зазначив керівник аппарату, за звітний період  2014 року з обласного бюджету малозабезпеченим сім`ям надано грошову допомогу в  сумі  876000 гривень, хворим для проведення складних операцій та постраждалим від пожеж – 445000 гривень.