Торік в Україні усиновили рекордно мало дітей: 5 роликів до Дня матері


У другу неділю травня світ відзначає День матері. Американське за походженням свято має сторічну історію, а в Україну прийшло 17 років тому.

У цей день Molodiya Festival, крім привітань та пафосних промов, пропонує поговорити про проблеми жінок-матерів і стереотипи суспільства щодо ролі матері. Фестиваль пропонує добірку соціальних реклам, які змушують замислитись, пише Gazeta.ua.

Соціальна кампанія Moms Don't Quit ("Мами не йдуть у відставку") присвячена забобонам, які змушують жінок вибирати між кар'єрою і материнством. Роботодавці ставлять умови, за яких вагітна жінка змушена писати заяву на звільнення. Відеоролик показує безглуздість цього вибору: а що як мами напишуть заяву на звільнення з посади мами?

Напередодні Дня матері американське агентство Mother створило інструмент для LinkedIn, який дає мамам можливість заповнювати прогалини у своєму резюме. Багато жінок змушені звільнятися через вагітність і пологи. Тепер вони можуть додати свою нову роботу на посаді мами у профіль LinkedIn і описати цю посаду, наприклад, "дизайнер людського життя" або "практичний досвід у розвитку". Мета проекту - дати роботодавцям зрозуміти, що відлучення від роботи через виховання дитини - це робота, а не відпустка.

Понад 70 тис. дітей в Україні цей день не святкуватимуть. Попри "традиційні цінності", які так плекає українське суспільство, усиновлення у нашій країні - більш ніж непопулярне і, вочевидь, не вписується в образ "справжньої матері". Минулого року громадяни України усиновили 1478 дітей - це найменший показних за історію незалежної України. Максимум - майже 2400 дітей 2009-го. За офіційною статистикою, зараз в Україні 73 182 дітей-сиріт. Про дітей, які чекають на маму, розповідає Ілля Лазоркін, призер Molodiya Festival:

Ще один український ролик про дітей, у яких нема сімейних фотографій:

Насамкінець, короткий зворушливий фільм української режисерки Аліни Горлової, який нагадує нам про те, що до мам варто навідуватись частіше: