Як івано-франківська фірма-забудовник водить за ніс іспанця


В Івано-Франківську фірма-забудовник крутить іспанцем, як циган сонцем. В українців за роки брехні та ошуканства у сфері житлобудування, виглядає, вже виробився стійкий імунітет проти забудовників. А європейці, образно кажучи, впадають у мозковий ступор, порівнюючи спілкування наших забудовників з ними до укладання договору купівлі-продажу й опісля.

Ницість нашого брата інколи аж зашкалює і за кілька тисяч гривень він ладен зганьбити не лише імідж своєї фірми-забудовника, а й, навіть того часом не усвідомлюючи, заплямувати все українське загалом. З цього приводу президент Конфедерації будівельників України Лев Парцахаладзе зазначає: «Є забудовники, які будують якісно, дотримуючись всіх норм, а є такі, які обіцяють те саме, алеѕ економлять на всьому, та завдяки хабарям все ж здають свої будинки в експлуатацію. Таких забудовників, яких не можна назвати ненадійними (адже вони здають свої об’єкти), ми будемо поміщати в «сірий список». Таким чином ми будемо інформувати потенційних покупців, що з цим забудовником не все гладко...»

Громадянин Іспанії Хосе-Рамон Альварез Гарсія ще 2006 року уклав договір із спільним українсько-македонським підприємством «ТзОВ «Авалон» на пайову участь у будівництві трикімнатної квартири загальною площею понад 100 квадратних метрів на вулиці Короля Данила, б. 16, кв.15 — на останньому, шостому, поверсі  будинку в Івано-Франківську (в межах вулиць Короля Данила — Пилипа Орлика — Бельведерської).

На той час покупець заплатив приблизно по 500 доларів за один квадратний метр житла (загальна вартість квартири — 53 тис. 650 доларів США). Упродовж року житло-«сирець» довели до ладу, і до 2010 року власник не мав жодних проблем. А відтак штукатурка на балконних стінах почала обсипатися, як кажуть, до голої цегли, а в квартиру через сирість «вселився» плісневий грибок...

Хосе-Рамон Альварез Гарсія:

— Все почалося від того часу, коли я люб’язно дозволив над своєю квартирою збудувати ще одну. Вона проектом не була передбачена. Я не знаю, чи щось порушили під час будівництва, чи неякісно зробили покрівлю, але над моєю кухнею стеля почала підтікати. А штукатурка на зовнішніх стінах, до речі, лише в моїй квартирі, пообпадала аж до металоконструкцій. Вже три роки ми оббиваємо пороги фірми «Авалон» (в Іспанії продавець житла дає на нього гарантійні зобов’язання на десять років), але директор Едуард Кодзаєв щороку годує мене обіцянками-цяцянками. Каже, що тепер будинок вже не на їх балансі, а ЖЕО. Проте, знаючи, що я іноземець, пообіцяв мені все зробити і просив не переживати. Але досі ніхто і пальцем не кивнув. Працівники ЖЕО зі свого боку готові почати ремонтні роботи, але чекають, щоб фірма-забудовник виділила необхідні, за нашими підрахунками, п’ятнадцять тисяч гривень для оплати за матеріали і виконання обсягу робіт. Це я називаю орієнтовні фінансові затрати. Ми ж щоразу власне через цю проблему вимушені приїжджати з Іспанії.

Цікаво, що офіс фірми-забудовника розташований на першому поверсі цієї багатоповерхівки. Дякувати Богу, що змайстрували собі над входом піддашшя, бо шматки штукатурки у леті з висоти, як кажуть, собі «жертв» не вибирають — чи це пересічні містяни-перехожі, чи працівники українсько-македонської фірми, а загрожують небезпекою будь-кому. Востаннє директор ТзОВ «Авалон» Едуард Кодзаєв та Хосе-Рамон Альварез Гарсія зустрічалися 17 листопада. Зі слів іспанця, того дня Едуард Єльбрусович особисто його запевнив, що за кілька днів бригада розпочне ремонтні роботи і покрівлі будинку, і зовнішніх стін його помешкання. Минуло два тижні, але і відтак ми не помітили жодних ремонтних порухів навколо проблемної зовнішньої стіни в квартирі наївного іспанця.

Едуард КОДЗАЄВ, директор спільного українсько-македонського підприємства «ТзОВ «Авалон»:

— Їм важко зрозуміти, що це Україна, а не Іспанія. Попробуйте тепер серед сезону зняти працівників з об’єкта, який має до півтори тисячі квадратних метрів площі, щоб дещо доробити навколо квартири Хосе-Рамона Альвареза. Але роботи наші фахівці вже почали — виміряли, підготували матеріали тощо. Вже за все фірма заплатила. Бо штукатурка — то другорядне, головне — щоб не затікало. Ніде не прописано, але ми даємо гарантію на десять років. і вже незабаром мине десять років, як будинок здано. Чому почало затікати, а відтак і сипатися штукатурка — хтозна. Наразі ситуація така, що наша фірма навіть не в «сірому», а в «чорному» списку. Попали в кризу, маємо низку об’єктів, які вже довго і зі скрипом добудовуємо. Колись стояла черга до «Авалона», як за хлібом. А тепер — ні. Але ми поволі власними силами добудовуємо об’єкти. Є люди, які дуже агресивно до нас налаштовані, а є чимало клієнтів, які нас розуміють. Проблеми Хосе-Рамона Альвареза можна було правомірно «спихнути»  на ЖЕО, а іспанцеві сказати «до побачення». Але ми пообіцяли і слова дотримаємо.

Ігор Лазоришин, Галичина