Цьогоріч на Прикарпатті вогонь вже наробив збитків на 80 мільйонів гривень


В управлінні ДСНС в області відбулася прес-конференція на тему «Попередження пожеж у природних екосистемах» для представників регіональних і центральних засобів масової інформації.

У заході взяли участь начальник управління ДСНС в області Володимир Чернецький, начальник екологічної інспекції в Івано-Франківській області Ігор Стефурак, начальник відділу управління превентивної діяльності ГУ НП в області Ігор Влашин,  начальник відділу охорони, захисту лісу, мисливського господарства Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Поціхович.

Начальник Управління ДСНС в області Володимир Чернецький ознайомив присутніх з пожежною ситуацією, що склалася на Прикарпатті. Так, з початку року на Івано-Франківщині виникло 848 пожеж, що на 41,6 відсотки менше, ніж за аналогічний період минулого року. Внаслідок пожеж загинуло 24 особи, під час пожеж отримали травми 19 осіб, з них 1 дитина. Економічні втрати від пожеж становлять 80 млн. 139 тис. грн.

У 2018 році пожежно-рятувальними підрозділами на пожежах врятовано 17 осіб та матеріальних цінностей на суму 33 млн. грн. З початку року пожежно-рятувальними підрозділами області здійснено понад 260 виїздів на гасіння пожеж у природних екосистемах. Ліквідовано загорання на площі понад 25 га, при цьому завдано збитків державі на суму близько 13 млн. грн.

Найбільшу кількість таких пожеж зареєстровано в Тисменицькому, Долинському, Галицькому, Калуському, Коломийському, Надвірнянському районах та на території Івано-Франківської міської ради.

Основними причинами виникнення таких пожеж є необережне поводження громадян з вогнем.

Начальник відділу охорони, захисту лісу, мисливського господарства Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Поціхович зазначив, що пожежі в екосистемах завдають значної шкоди підприємствам лісового господарства, коли вогонь з городів та полів перекидається на лісові масиви. Тож лісівники проводять відповідні заходи щодо недопущення таких пожеж. Це і створення мінералізованих смуг вздовж лісових масивів, що межують з сільськогосподарськими угіддями, укомплектованість підприємств протипожежним інвентарем, також здійснюється щоденне патрулювання лісових масивів силами працівників лісової охорони і цілодобове чергування рейдових бригад, здійснюється ряд інших важливих заходів.

У свою чергу, начальник екологічної інспекції в Івано-Франківській області Ігор Стефурак зазначив, що впродовж минулого року державними інспекторами з охорони навколишнього середовища за порушення правил пожежної безпеки в природному довкіллі до адміністративної відповідальності було притягнуто 12 осіб на загальну суму штрафів 3315 грн.

А загалом, відповідно до Ст.77 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання сухої природної рослинності або її залишків без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища карається штрафом громадян від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів, а посадових осіб – від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів, а порушення вимог пожежної безпеки в лісах – штрафом громадян від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів, і посадових осіб – від 15 до 50.