Мешканці Назавизова і міська влада звинувачують одне одного в підробці документів щодо сміттєзвалища в урочищі «Чобіток»


Сьогодні, 27 квітня відбулося засідання комісії обласної ради з питань екології, на якому серед інших розглянули звернення мешканців села Назавизів Надвірнянського району щодо ситуації, яка склалася у зв’язку з можливим будівництвом полігону ТПВ в урочищі «Чобіток».

На останній сесії голова облради Олександр Сич дав протокольне доручення, щодо виїзної комісії в урочище «Чобіток». На місце виїхали управління екології, водних ресурсів, капітального будівництва і представники громади, які детально вивчили весь перелік документів наданих міськрадою, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Про результати перевірки доповів міський голова Надвірної Зіновій Андрійович. За його словами Надвірнянською міськрадою було проведено ряд важливих заходів, щодо покращення екологічної ситуації.

«Ми провели інвентаризацію земель і звернулись до держземкадастру щодо знайдення в межах району вільної земельної ділянки для полігону. Ці землі відносяться до сільськогосподарського призначення. За останні три роки ми виготовили техніко-економічне обґрунтування і виготовили проектно-кошторисну документацію. Також ми звернулися з екологічним запитом в Мінекології, адже хочемо показати взірець походження з відходами. Загалом планується переробляти 40-50% сміття. Міська рада хоче виконати основне завдання, покращити санітарний стан», - запевнив міський голова.

Таку є ж думку висловив і голова РДА.

«Мене як голову РДА турбує проблема захоронення сміття в районі. Моя думка збігається з думкою мешканців району, що таке сміттєсортувальне підприємство потрібне, щоб запобігти екологічній катастрофі в районі», - каже керівник району.

В той же час представники громади не погодилися з такими запевненнями і попросили депутатів їх почути.

«Нас не можна відкидати. Тому звертаємося до вас, адже коли ми читали експертний звіт, то побачили багато невідповідностей. Зокрема нас хвилює, що на відстані 1800 м від урочища знаходиться річка Бистриця де є водозабір Івано-Франківська. Окрім того за 950 м протікає річка Стримба, водою з якої користуються наші мешканці. Є ще річка Черлена, яка розливається на урочище Чобіток. Проте в документах наданих міською радою ми цього не побачили», - запевнила місцева мешканка.

Щоб захистити свої права люди звернулися до в ПАТ «Геотехнічний інститут» і попросили надати довідку про це урочище. Як запевнив членів комісії експерт від інституту, нахил поверхні в цьому місці іде так, що всі поверхневі води від полігону понесе до Бистриці.

Після виступу експерта ,в розмову втрутився секретар Надвірнянської міської ради Тарас Пекарський.

«Коли ми отримали довідку, яка виконана приватним товариством, то читаючи її вдарилась в очі невідповідність даних. Тому довідку ми направили в НДПІ реконструкцію, яка підтвердила розбіжності з реальними даними», - запевнив секретар.

Окрім того селяни побоюються, що цей полігон будуть використовувати не тільки для потреб мешканців району, а й для населених пунктів Яремчанської міськради, до якої належить і курорт Буковель. Проте міський голова Надвірної запевнив, що цього не буде і сміття на полігон будуть звозити тільки з району.

Присутні на засіданні громадські активісти поцікавились у міського голови, чи передбачені для мешканців цього села, якісь пільги за сусідство з полігоном. Зіновій Андрійович сказав, що у них є підписаний договір про співробітництво між міською радою і сільськими громадами. Відповідно на сходах селян усі громади погодилися на будівництво полігону. Проте мешканці Назавизова запевнили, що з ними ніхто не радився.

«Чому супротив. Бо нас не слухали і обговорення з громадою не було. Ми всі за те, що полігон потрібний, але не ціною нашого здоров’я і життя. Альтернативу можна знайти аби було бажання. А ви хочете 300 тис. грн. поміняти на життя людей. Ви хочете нам збудувати новий Чорнобиль», - почали обурюватися селяни

У підсумку комісія прийняла рішення згідно рекомендації обласного управління водних ресурсів, з метою збереження параметрів розробити проект на вертикальне планування території, яка прилягає до полігону ТПВ та передбачити русло-регулювальні роботи річки Черлена. Окрім того було рекомендовано створити консультативно-наглядову громадську раду за контролем робіт з представників громадськості. Також депутати рекомендували надвірнянській районній раді на засіданні сесії вивчити питання про можливість надання додаткових пільг для мешканців Назавизова.

До теми: «ВОЛЯ» проти волі громади: Хто протягував будівництво сміттєзвалища в урочищі «Чобіток»?

Громада прикарпатського села просить повторно дослідити, чи безпечно будувати сміттєзвалище в урочищі Чобіток

Мешканці прикарпатського села вийшли на протест, аби зупинити будівництво сміттєзвалища