Папір і безхатьки: Які "пригоди" пережила перша модульна вбиральня у Франківську


На початку лютого в середмісті Франківська запрацювала перша модульна вбиральня

Новий туалет пристосований для людей з інвалідністю, містить інформацію з користування шрифтом Брайля. Обидві кабінки оснащені кнопками екстреного виклику, якщо комусь раптово стане погано. Окрім звичних засобів гігієни також є пеленальний столик для немовлят. Франківці відразу ж почали переживати, що новинка не довго пропрацює.

Втім, як запевнив у розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо директор Департаменту комунального господарства Михайло Смушак, все набагато краще, ніж очікували спочатку.

"Зважаючи, що такого роду вбиральня була першою в Івано-Франківську, на диво її досить нормально експлуатують. За цей час не було такого, щоб хтось щось поламав, всередині побив, чи забруднив все у середині. Це означає, що наші люди, якщо їм дати якісний продукт, готові ним користуватися цивілізовано, як європейці", - розповідає Смушак. 

За  словами головного комунальника міста, спочатку вбиральнею користувалися по 30-40 людей, а у святкові дні 70-80. Зараз відвідувачів значно більше. Михайло Смушак пояснює, що це пов'язано з доступністю вбиральні для людей з обмежемими можливостями і тим, що вона розміщена у центрі міста. 

Втім, вже незабаром у середмісті має з'явитися ще одна така ж вбиральня. Її планують встановити на Валах.

"Ми провели торги, виграла та ж організація, що і минулого разу. Вже замовили виготовлення самого модуля. Він буде встановлений на Валах, на куті з вулицею Дністровською. Спочатку планували поставити на верху, проте передумали, адже там мало людей ходить. Водночас тут більше людей ходять і ринок поруч. Дуже потрібна вбиральня у цьому місці. Думаю, що до кінця літа її мали б встановити. Це буде сучасніша вбиральня з сенсорним дисплеєм та зчитуванням карток", - пояснює Смушак. 

Комунальник каже, що якщо Франківськ буде щороку встановлювати по одній такій вбиральні, то за 10 років у нас буде десять комфортних вбиралень. Адже встановити кілька одночасно місто собі дозволити не може через їх ціну.

Також Михайло Смушак пригадав і кілька цікавих випадків, які сталися з цією вбиральнею.

"Було, що запхали якісь папірчики в отвір для грошей і все зависло. Люди не могли оплатити і викликали нас. Довелося перезавантажувати систему. Була ще одна ситуація, коли безхатьки вирішили там переночувати під час морозів, адже вбиральня опалюється. Проте, загалом все набагато краще, ніж ми навіть сподівалися", - підсумував Смушак.  

До теми: В центрі Івано-Франківська запрацював сучасний виходок

Рано думати про псів або Де франківцям справляти фізіологічні потреби

Читайте Бліц-Інфо в Telegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!