Прикарпатські медики просять грошей на закупівлю ліків для онкохворих дітей


Сьогодні, 1 лютого відбулося засідання бюджетної комісії Івано-Франківської облради. Серед іншого - обговорили стан справ з дитячою онкогематологією на Прикарпатті.

Головний лікар обласної дитячої лікарні Радослав Котурбаш розповів депутатам про катастрофічний стан з фінансуванням дитячої онкології на Прикарпатті.

"У нас склалася катастрофічна ситуація з дитячою онкогематологією. З державного бюджету повинно було поступити препаратів на 22 млн. 466 тис. грн., а поступило на  7 млн. 200 тис. Онкологія отримала нуль по трьох програмах. Минулий рік ми "дожили" за кошти благодійників, а цього року у нас повний нуль допомоги і поступлення з МОЗ будуть не раніше травня", - зазначив медик. 

Саме тому Котурбаш звернувся до депутатів і департаменту з проханням виділити 200 тисяч, щоб без тендеру закупити медикаменти для лікування дітей. Оскільки тендер можна провести не раніше травня, а онкогематологія вже зараз заповнена пацієнтами.

"Минулих вихідних поступили двоє дітей з лейкозом. Вартість препаратів на перший протокол коштує від 40 до 50 тис грн. Цей протокол триває 20 днів, а на одну дитину потрібно 12 таких курсів. Я розумію ситуацію в державі і в області, але прошу 198 тисяч (щоб здійснити придбання без тендеру) для закупівлі препаратів, щоб ми могли лікувати цих бідних діточок", - попросив медик. 

Окрім того за словами головного лікаря днями прийшов лист з міністерства, що вони не в силах фінансово забезпечити лікування гемофілії. В міністерстві радять продумати, як з місцевого бюджету забезпечити закупівлю необхідних препаратів для лікування. За словами Котурбаша медики не очікували такого розвитку ситуації і не знають, що робити.

Голова облради Олександр Сич звернувся до керівника департаменту фінансів ОДА Галини Карп, за роз'ясненням чи можна знайти в бюджеті необхідні кошти..

"Капітальні видатки, до яких вдносяться медикаменти, будуть оплачені з обласного бюджету. Ми зробили резервний фонд з якого будуть фінансуватися ці проблемні питання. У нас є достатній резерв, щоб закрити частину проблем» ,- запевнила фінансист.

До теми: Прикарпатські медики скаржаться на брак грошей. В облраді обіцяють мобілізувати всі сили, аби закрити "дірки"