Тепло і недорого: Як мешканцям Івано-Франківська не "гріти горобців"


Власники житла у Франківську знають, що таке котельня, і що витрати на опалення та гаряче водопостачання ростуть досить часто.

Більшість багатоквартирних будинків в Івано-Франківську має централізоване опалення. На відміну від автономного опалення приватного будинку, в багатоквартирні будинки теплова енергія подається по трубах від загальної котельні.

Така система має не тільки свої переваги, але і мінуси. Буває так, що мешканці будинків, які знаходяться поруч з котельнею вимушені відкривати вікна, а у віддалених будинках радіатори ледь теплі. Окрім того, через зношеність системи трубопроводів франківці змушені платити ще і за «обігрів землі».

За даними громадянської мережі «ОПОРА», близько 15% теплової енергії втрачається через застаріле обладнання самих котелень, 15-25%  в зовнішніх мережах. А за все це втрачене тепло люди змушені платити з власної кишені.

Оскільки у нашому місті не видають дозволи на встановлення індивідуального опалення, одним з найкращих варіантів зекономити є встановлення індивідуальних теплових пунктів у будинках (ІТП). Тож кореспондент Бліц-Інфо розбирався, що таке ІТП і настільки вигідно його встановлювати.

Тож перш за все варто зрозуміти, що таке індивідуальний тепловий пункт і як він працює. До ІТП по трубах подається тепло із котельні КП «Теплокомуненерго» чи «СТЕК». В середині системи теплового пункту є регулювальний клапан, який перекриває цю трубу і не дає можливості зайвим гігакалоріям зайти в будинок. Для того, щоб невідпрацьоване тепло не йшло назад в трубу, стоїть перемичка. Тобто тепло в будинку експлуатується до тих пір поки не віддасть всю енергію. Коли температура знижується до нижнього допустимого рівня, вмикається підживлення від центрального опалення через тепловий лічильник. Окрім того ІТП регулює температуру подачі тепла в залежності від температури зовнішнього повітря. В склад теплового пункту також входить лічильник, який показує скільки було спожито теплової енергії. Відповідно мешканці будинку сплачуть тільки за тепло, яке обігріло їх оселі. Можна також встановлювати індивідуальні лічильники  у квартирах та регулювати температуру у власному помешканні, а відповідно і витрати. В підсумку економія становить 20-25%.

Загалом індивідуальний тепловий пункт включає в себе систему гарячого та холодного водопостачання, систему опалення та систему вентиляції, яка забезпечує підігрів повітря, що надходить у вентиляційні системи будівель.

Якщо ж розглянути економію витрат на опалення в будинках, які встановили ІТП, то різниця з централізованим опаленням подекуди сягає 2,2 рази. Наприклад, за даними «ОПОРИ»,  ОСББ «Мрія» у Волинській області встановили індивідуальний тепловий пункт для 148 квартир. Загалом встановлення вартувало близько 280 тисяч гривень, з яких 112 тисяч компенсувала держава за програмою підтримки заходів з енергозбереження. Тобто мешканці сплатили тільки 168 тисяч, а це трохи більше тисячі гривень, при цьому витрати на опалення у них скоротились більш ніж на половину.

Оскільки встановлення ІТП є досить дороговартісним, франківці можуть скористатись державною програмою підтримки заходів з енергозбереження. Зокрема на придбання енергоефективного обладнання з державного бюджету відшкодовують  35% від суми кредиту. При цьому сума може збільшуватись за наявності в будинку субсидіантів. Окрім того на Прикарпатті діє обласна програма енергозбереження за якою відшкодовують від 15 до 20% за кредитами.

Звичайно, що для досягнення максимальної економії при найменших затратах варто не тільки встановлювати індивідуальні теплові пункти, а й подбати про термомодернізацію будинку.