У Франківську розповіли, як медреформа змінить життя лікарів і пацієнтів


Сьогодні, 16 травня представники Міністерства охорони здоров’я, експерти громадської організації «Центр UA» та коаліції Реанімаційний пакет реформ відверто поспілкувались з журналістами щодо перебігу пріоритетних реформ і демократичних змін у Івано-Франківській області та країні.

Як розповів голова і співзасновник Центру UA, екс-віце-прем’єр- міністр із питань європейської інтеграції Олег Рибачук, тур «ЗміниТИ» організували, щоб поговорити про повний цикл вироблення державних рішень, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

«Ми збираємо зацікавлені сторони і презентуємо, як має вироблятися державна політика. В кінці туру ми все узагальнимо і запропонуємо рішення. В Європі перед тим, як приймати якісь рішення все обговорюють, а тоді готують рішення. У нас тільки інформують, що рішення прийняли», - каже Рибачук.

У свою чергу експерт з медичної реформи Реанімаційного пакету реформ Олександр Ябчанка пояснив, що вони їдуть в регіони, щоб проговорити пропоновану Кабміном реформу з ключовими її учасниками.

«В світі довели, перш ніж приймати рішення його треба проговорити з усіма учасниками. Звичайно, не можна задовільнити всіх, проте це дає можливість знайти найкращий варіант», - каже Ябчанка.

На переконання експерта, сьогодні лікар не зацікавлений у пацієнті, а люди бояться хворіти, бо це крах сімейного бюджету.

«Зараз пропонується відійти від нездійсненних обіцянок безоплатної меддопомоги, а надати гарантований пакет медичних послуг, які оплатить держава. Також реформа дозволить відмовитись від державного фінансування лікарень коли гроші йдуть не зрозуміло на що. Гроші мають ходити за пацієнтом. Тоді лікарні будуть зацікавлені у привабленні пацієнта. Проте, для цього потрібно змінити нормативно-правове поле», - пояснює Ябчанка.

Зараз в парламенті розглядається два законопроекти: щодо державних фінансових гарантій надання медичних послу і лікарських засобів, а другий щодо змін до бюджетного кодексу. Обидва проекти пройшли весь цикл вироблення державних рішень. Це вплинуло на те, що вперше за 25 років тема медичної реформи опинилась в топі обговорень і президент закликав підтримати її у ВР.

За словами Олександра Ябчанки, зараз є багато парламентаріїв, які виступають проти медреформи.

«Їх аргументи: люди будуть змушені доплачувати. Ви на якій планеті живете? Люди тепер платять за все. Ідея реформи у тому, щоб зрозуміло розставити відповідальність. Для лікаря стають зрозумілі правила: за це йому платить держава, а за це пацієнт чи страхова компанія. Також проти реформи виступають спецлікарні залізниці, СБУ та ін., адже їм доведеться конкурувати, а не отримувати найкраще», - каже медик.

Також експерт пояснив алгоритм дії реформи. Громадянин обирає собі лікаря і укладає з ним декларацію. Далі лікар чи медсестра вносить цю декларацію в Єдиний реєстр пацієнтів. Опісля Національна служба здоров’я буде укладати контракти з закладом в якому працює лікар.

Також Національна служба здоров’я дає доручення лікарям, наприклад, визначити кількість хворих на гіпертонію, а за це платить додаткові кошти. Тоді служба дивиться результати і пропонує лікарям: «якщо ви зменшите госпіталізацію по інсультах та інфарктах, то ми вам скільки-то заплатимо». Наскільки зменшили відсоток госпіталізації – скільки отримали грошей.

Лікарі починають активно працювати з пацієнтами і відсоток хворих меншає, бо хворобу вчасно попереджають. Адже людина хоче від медицини уваги і фахової поради. Тільки у такому випадку, на переконання Олександра Ябчанки, у держави з’являється фінансовий інструмент мотивувати медицину для зменшення кількості хворих.