У прикарпатських лісах губляться грибники


На Прикарпатті в розпалі сезон «тихого полювання». Цьогорічна осінь надзвичайно щедра на гриби, тому кожен бажаючий йде до лісу, щоб назбирати білих чи підберезників. Але поряд із задоволенням отриманим від збирання грибів, існує небезпека заблукати в лісі.

Лише з початку вересня рятувальники області 10 разів вирушали на пошуки грибників.

Так, 20 вересня о 12:37 до оперативно-координаційного центру Управління ДСНС в області надійшло повідомлення про те, що 19 вересня близько 09:00 пішла в ліс по гриби та не повернулась додому жителька села Заріччя Надвірнянського району. О 13:20 для проведення пошуково-рятувальних робіт залучено 4 яремчанських гірських рятувальників на 1 одиниці техніки. О 14:39 надійшла інформація про те, що місцевий житель села Заріччя знайшов заблукалу жінку в урочищі Вили та на власному транспорті вивозить її з лісового масиву. Станом на 15:58 потерпілу доставлено до місця проживання, стан її задовільний.

Того ж дня, о 20:28 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення від жительки Івано-Франківська, з проханням допомогти в пошуках її чоловіка, який ще зранку поїхав на пасіку та заблукав у лісовому масиві поблизу села Посіч Тисменицького району. О 21:30 для проведення пошуково-рятувальних робіт залучено працівників Івано-Франківського пошуково-рятувального відділення гірської пошуково-рятувальної частини Аварійно-рятувального загону спеціального призначення (4 чоловік на 1 одиниці техніки) та 12 родичів потерпілого. 21 вересня о 01:00 гірські рятувальники знайшли потерпілого в районі «Танкової гори» поблизу села Посіч. Стан чоловіка задовільний.

20 вересня о 22:30 до богородчанських рятувальників надійшло повідомлення від жінки про те, що в лісовому масиві поблизу села Підгір’я Богородчанського району, збираючи гриби, заблукав її батько, 1956 р.н., житель селища Богородчани. 21 вересня о 00:05 для проведення пошуково-рятувальних робіт залучено 5 яремчанських гірських рятувальників на 1 одиниці техніки, працівника Богородчанського райвідділу Управління ДСНС в області та 2 родичів потерпілого. О 05:30 для надання допомоги в проведенні пошуків виїхали 4 гірські рятувальники з Івано-Франківська на 1 одиниці техніки. Пошуково-рятувальні роботи тривають.

20 вересня о 22:58 до тисменицьких рятувальників надійшло повідомлення від чергового поліції про те, що в лісовому масиві поблизу села Майдан Тисменицького району, збираючи гриби, заблукали батько і син - 1941 р.н. та 1968 р.н., жителі м. Івано-Франківськ. 21 вересня о 00:57 для проведення пошуково-рятувальних робіт виїхала мобільна оперативна група Тисменицького райвідділу Управління ДСНС в області (3 чоловік на 1 одиниці техніки) та о 01:36 - івано-франківські гірські рятувальники (4 чоловік на 1 одиниці техніки), а також 3 родичі потерпілих. 21 вересня о 05:30 гірські рятувальники знайшли заблукалих грибників в районі колишньої військової частини, стан задовільний.

Рятувальники радять: ніколи не варто вирушати по гриби поодинці, тим більше у малознані місця. Завжди майте при собі мобільний телефон із зарядженою батареєю, намагайтеся не виходити із зони мобільного покриття. Якщо ви все-таки втратили у лісі орієнтування, головне – не панікувати.

Вийти на правильну стежину допоможе сама природа: володіючи елементарними знаннями з орієнтування у лісі, ви будете рухатися у правильному напрямі. Мох на камені росте, як правило, тільки з північного боку. Пологіша сторона мурашника звернена на південь; на деревах хвойних порід смола накопичується рясніше з південної сторони. Прислухайтеся до звуків – можливо, почуєте шум залізничного транспорту чи автомашин. Якщо натрапили на струмок, йдіть вздовж нього – він обов’язково виведе вас до русла річки, а там уже і до населеного пункту недалеко.

Іноді, на жаль, знайти дорогу з лісу ніяк не вдається. У такому випадку слід негайно телефонувати на «101» та просити допомоги у рятувальників. При цьому постарайтеся якомога точніше вказати своє ймовірне місце перебування – це полегшить та пришвидшить пошуково-рятувальні роботи.