В Раковці судимий екс-регіонал може стати директором школи


Минулої п'ятниці група мешканців села Раковець, Богородчанського району заблокували кабінет голови районної ради з вимогою підписати контракт з переможцем конкурсу на посаду директора Раковецького навчально виховного комплексу.

Блокування одразу викликало резонанс у мережі. Люди запевняли, що пішли на такі радикальні дії, адже конкурс відбувся три дні тому, а голова райради досі не підписав контракт з новим директором.

Як пояснив у розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо голова районної ради Михайло Головчук, всі терміни визначені законодавством були дотримані. Адже результати конкурсу комісія повинна дати голові ради протягом двох днів після його проведення, опісля голова має три дні, щоб підписати контракт з переможцем конкурсу. 

Як відомо, на конкурс подали документи двоє претендентів – Віталій Гомель, який виконував обов’язки директора Раковецького НВК після звільнення попереднього, і місцева вчителька Лариса Сікора. Перемогу за результатами конкурсу віддали Віталію Гомелю, втім його суперниця оскаржила рішення комісії у суді.

"В п’ятницю я приїхав після наради з Франківська після 16 години. Запросив Віталія Гомеля до себе в кабінет, щоб підписати контракт згідно протоколу комісії. Викликаю заступника, а він каже: у мене адвокат другої сторони. Адвокат показав ухвалу окружного адмінсуду від 20 липня про зупинення дії рішення конкурсної комісії. Ми пояснювали Віталію Гомелю чому не можемо підписати контракт, проте він викликав «групу підтримки». Приїхали кілька жінок і чотири години з нецензурною лексикою вимагали у мене підписати контракт. Врешті я був змушений підписати контракт не зважаючи на ухвалу суду", - пояснив ситуацію Головчук. 

Втім, за словами голови ради, у понеділок з Раковця приїхала інша група людей: голова ради школи, вчителі, батьки.

"Вони сказали, що в селі є і інша думка про Віталія Гомеля. Окрім того люди, що приїздили в п'ятницю не представляють все село. До того ж в селі кажуть, що новий директор має не дуже чисту репутацію", - розповідає Михайло Головчук.

Тож кореспондентка Бліц-Інфо з'ясувала кілька цікавих фактів з минулого "нового директора".

Зокрема, як виявилося, Віталій Гомель має судимість за жорстоке побиття місцевої вчительки. У 2009 році Богородчанський районний суд засудив його до 220 годин громадських робіт за ч.2 ст. 125 ККУ (Умисне легке тілесне ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я або незначну втрату працездатності). Також постановив сплатити потерпілій 4000 грн моральної шкоди і 1000 грн витрат за юридичну допомогу.

У Вироку суду йдеться, що Гомель 3 листопада 2008 року біля будинку, в присутності малих дітей ображав, а потім жорстоко побив літню жінку. Жінка отримала закриту черепно-мозкову травму, синці голови та лівої руки.

Потерпіла доречі працювала в Раковецькій школі, де він хоче стати директором. 

Другим цікавим фактом, який вдалося з'ясувати є те, що з квітня 2010 року Віталій Гомель був членом "Партії регіонів". Окрім того на виборах у 2010 чоловік був головою ТВК від партії Регіонів, а його дружина та донька були членами комії від цієї ж партії.

Водночас на виборах у 2012 році новопризначений директор був членом ДВК від політичної партії "Руська Єдність", а дружина і донька від "Народно-трудового союзу України" та фракції Партії регіонів.

Тож, зважаючи на таку біографію чоловіка, стає не дуже зрозуміло, чому деякі мешканці села так активно виступають за призначення його директором школи. 

Окрім того, друга кандидатка на посаду директора Лариса Сікора заявила про упередженість деяких членів конкурсної комісії, що вплинуло на результати конкурсу.

"При показі презентації плану розвитку школи, під час якої велась відеофіксація, двоє членів конкурсної комісії без надання жодних обґрунтувань та пояснень оцінили роботу заявника в "0" балів", - йдеться в Ухвалі суду. 

Нагадаємо, через аварійний стан школи у Раковці, з минулого року старші учні навчаються у сторічній глиняній хаті священика. Класи облаштували навіть у стайні та коморі.

Будівництво нової школи розпочалось в 2011 році. До 2013 року був закладений тільки фундамент, але з початком революції призупинилось. Вперше понад дві сотні школярів у селі Раковець на Прикарпатті не пішли до школи ще у 2013 році. окрім того, мешканці села пікетували під стінами Івано-Франківської ОДА.

Вже кілька разів у вересні розлючені батьки не пускали дітей у школу та навіть перекривали дорогу

До теми: Свято не для всіх: У селі Раковець батьки не пустили дітей до аварійної школи

Не встигли, бо підрядник помер. Чиновники обіцяють нову школу у Раковці вже у 2018

Раковецьку школу будуватимуть за дорожньою картою з потижневим графіком

Будівництво школи в Раковці: Батьки погрожують вчити дітей в білій хаті

У Раковці побудують школу за 31,2 мільйона гривень