Запровадження електронної системи в медзакладах: Чого чекати франківцям


В Україні проводять медичну реформу і однією з її головних складових є впровадження електронної медичної системи. Йдеться про майданчик e-health на якому пацієнти зможуть обрати лікаря, створити електронну медичну карточку, записатись на прийом та ін.

Це по суті медична реформа в чистому вигляді, яка дає можливість кожному пацієнту укласти контракт зі своїм лікарем, а лікарю отримувати зарплату за принципом «гроші йдуть за пацієнтом», повідомляє Бліц-Інфо. .

Про це під час презентації  електронної системи Medics в Івано-Франківську розповіла одна із засновниць Галина Василевська. За її словами Medics є однією з багатьох компаній, яка буде надавати послуги з електронного медичного обслуговування.

«Ми є однією з компаній, яка буде здійснювати запис та заключати договори. Окрім того ми даємо можливість записуватись на прийом в онлайн черзі. В нас є електронна картка пацієнта, яка дає можливість відслідковувати динаміку показників. Не залежно від того в якому закладі ви обслуговувались до того, ваша медична інформація завжди буде вас супроводжувати», - пояснила переваги своєї системи Василевська.

Зараз компанія підписала з міською радою попередній меморандум про співпрацю і наміри щодо запровадження системи в Івано-Франківську. Цей грантовий проект у Франківську компанія готова запроваджувати безкоштовно.

Що ж стосується переваг своєї системи для пацієнтів, то Галина Василевська виділила те, що в людей є можливість оцінити того лікаря з яким вони укладають контракт. Окрім того можна побачити всю історію відвідувань цього лікаря, відгуки, коментарі , які препарати він найчастіше призначає. Також система буде надсилати нагадування про призначені обстеження чи лікування.  Ще на профілі закладу буде перелік і вартість послуг, оплатити які можна буде карточкою чи в приміщенні лікарні через термінал.

 «У людини буде електронна картка в якій внесені всі щеплення, динаміка показників, результати аналізів, що полегшить діагностику.  Окрім того є електронний рецепт, який вирішує проблему пошуку необхідного препарату. За допомогою зручного мобільного додатку людина може відслідковувати в якій аптеці є той чи інший препарат і скільки він коштує», - пояснює представниця компанії.

Оскільки це грантовий проект то  використання для пацієнтів буде безкоштовним.

Загалом планується, що  з першого січня наступного року медична реформа стане загальнообов’язковою, з 1 квітня вже всі виплати лікарям будуть проводитись через систему і до кінця року реформа охопить усю країну.

«За кожного пацієнта лікарю буде виплачуватись  230 грн. на рік. Окрім того він зможе набрати необмежену кількість пацієнтів. Тож лікарі будуть отримувати реальну заробітну плату, а головні лікарі будуть знати, як відбувається надання медичних послуг. І ми станемо трішки здоровіші», - резумувала Василевська.

В той же час за словами керівниці управління охорони здоров’я Івано-Франківська Марії Бойко, зараз неможливо обійтися без ІТ технологій.

«Я лікар і не дуже розуміюсь в ІТ технологіях, але розумію, що без них зараз не можна. Сьогодні співпрацюючи з компанією Медікс, співпрацюючи з багатьма іншими, хто допомагають нам в медицині, я можу чітко сказати, що наприкінці літа на початку осені у Франківську точно буде електронна реєстратура, черга, картка пацієнта, електронний кабінет лікаря і пацієнта.  Оскільки це вимога часу. Всі ми розуміємо, щоб без гаджетів зараз жити не можливо. Ми прив’язані до цього, адже це є зручно, добре і швидко», - переконана медик.

Тож Бойко переконана, що швидке запровадження електронної медичної системи в лікувальних закладах може стати особливістю Івано-Франківська.

«Ми будемо дуже раді, якщо до цього проекту впровадження електронних сервісів будуть долучатися наші обласні та районні заклади, щоб працювати в єдиній системі. Всі повинні розуміти, що ми будемо працювати в системі e-health, адже це вимога часу. Коли з 1 січня система e-health, буде запроваджена в цілій Україні, ми будемо готові до того, як це діє», - вважає очільниця медичного управління.

Чиновниця пояснює, що під час впровадження системи, в управління все одно будуть свої вимоги по вдосконаленню продукту, проекту,  щодо інших продуктів, які будуть потрібні. Оскільки треба говорити і про лабораторію і про додаткові обстеження і про інтеграцію з іншими системами обробки статистичних даних, які зараз працюють в лікувальних закладах.

«Тобто ми зараз говоримо про початок співпраці з різними компаніями, які пропонують ІТ технології в медицині і відповідно будемо далі напрацьовувати ці зв’язки. Впровадження ІТ технології, саме той момент коли з’являється чітка відповідальність лікаря і пацієнта. Раніше ми могли по різному ставитись і говорити про медицину, лікарів, черги, про якесь не розуміння на прийомі. Тут ми чітко встановлюємо правила гри і говоримо скільки часу йде на прийом, що має отримати пацієнт, які дані має мати лікар і що він має внести в електронну картку. Ми переходимо в іншу площину відповідальності. Окрім того з’являється відповідальність самого закладу за ту інформацію і послуги, які він надає», - пояснює медик.