НА ПРИКАРПАТТІ ПЕРЕБУВАЮТЬ ПРОВІДНІ ФАХІВЦІ У ГАЛУЗІ РЕПРОДУКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ З АВСТРІЇ


22-23 квітня за ініціативи та сприяння облдержадміністрації, товариства «Австрійсько-українська платформа 21» та «Прикарпатського центру репродукції людини» Міністерства охорони здоров'я України Івано-Франківщину відвідали провідні європейські фахівці в галузі медицини − професор Віденського університету, спеціаліст в галузі лікування безпліддя Франц Фішл та його асистент − лікар-ембріолог Джоанна Вольф.

Шляхом ознайомлення зі специфікою та проблемами функціонування даної сфери в Україні, її особливостей на Прикарпатті зокрема, іноземні фахівці вивчили можливості покращення лікувального процесу, впровадження нових технологій репродукції, приділили чималу увагу організації стажування лікарів центру в Австрії, можливостей проведення відеоконсультацій з провідними європейськими спеціалістами.

У рамках програми перебування Франц Фішл, Джоанна Вольф, а також генеральний секретар товариства «Австрійсько-українська платформа 21» Ярослав Макарик провели зустріч із заступником голови обласної державної адміністрації  Ігорем Пасічняком, ознайомились  із роботою Державного закладу «Прикарпатський центр репродукції людини» Міністерства охорони здоров'я України.

«Івано-Франківщину було визначено базовою областю для реалізації україно-швейцарської програми «Здоров'я матері та дитини», − зазначав під час зустрічі Ігор Пасічняк. − Впродовж 17-річного втілення програми область зарекомендувала себе надійним партнером. Переконаний, що співпраця з провідними австрійськими медиками також буде ефективною і дасть свої позитивні результати».

Ознайомлюючи іноземних гостей з роботою центру репродукції людини, який функціонує на Прикарпатті уже впродовж 20-ти років, головний лікар закладу Ігор Головчак поінформував про те, що у його структурі – три відділення: амбулаторно-поліклінічне, оперативної гінекології, допоміжних репродуктивних технологій. Щороку в медичний заклад звертається в середньому 17-19 тисяч пацієнтів з усіх куточків України, лікарі установи здійснюють 700 лапароскопічних і 500 гістероскопічних операцій, 1-1,5 тис. спроб запліднень (з них майже 40% є успішними). При цьому центр активно співпрацює з фахівцями з Угорщини та Польщі.

«Започатковуючи співпрацю з австрійськими колегами, ми покладаємо великі надії на підняття рівня допомоги та подальше сприяння у  приведенні його до європейських стандартів, − наголосив у коментарі Ігор Головчак. − Приїзд такої величини професора і асистента є вперше на Прикарпатті, він зумовлений бажанням впровадити їхні стандарти якості в нашу роботу. Це додає оптимізму».

Отримавши інформацію про центр репродукції, поспілкувавшись з його працівниками, медики з Австрії взяли участь у проведенні маніпуляційних процедур та висловили своє бачення вирішення проблемних питань у сфері репродукції.

«Ми можемо налагодити навчальний процес для ембріологів, де окреслимо основні критерії, також готові до обміну досвідом, організації інтерактивного, онлайн-навчання, − зазначив, резюмуючи, професор Франц Фішл. − Це необхідно для вироблення європейського підходу до лікування, його стандартизації, що у свою чергу сприятиме подальшому якісному розвитку української медичної галузі».