Парламент дозволив будуватися без обов’язкового ліцензування будівництва


Верховна Рада офіційно дозволила українцям власноруч зводити власні одно- та двоповерхові будинки, скасувавши обов’язкове ліцензування будівництва об’єктів I і II категорій складності.

В обхід президентського вето
Закон, який, до речі, набрав мінімально необхідну кількість голосів народних депутатів України — 226, має свою вже тривалу і доволі непросту історію. Торік 2 жовтня Верховна Рада ухвалила законодавчий акт «Про внесення змін до законів України «Про архітектурну діяльність» та «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» (щодо ліцензування господарської діяльності в будівництві. — М. П.), яким визначила, що надалі ліцензуванню підлягатиме «господарська діяльність, пов’язана із розробленням містобудівної документації, а також вишукувальними роботами, проектуванням та будівництвом об’єктів IV і V категорій складності, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України». Проте Президент Віктор Янукович тоді ж ветував цей закон, що, між іншим, передбачав скасування обов’язкового ліцензування будівництва об’єктів I-III категорій складності.

Вже у травні ц. р. народні депутати України знову повернулися до цього питання. Але з пропозиціями В. Януковича, зокрема скасувати ліцензування на розробку містобудівної документації, вишукувальні роботи та проектування об’єктів IV-V категорій складності і залишити ліцензування лише для будівництва таких об’єктів, вони не погодилися. і відправили  закон на доопрацювання для повторного читання.

Але, як це часто трапляється в парламенті, в процесі доведення законопроекту до «кондиції», ліцензування як на будівництво, так і на містобудівні, вишукувальні і проектні роботи збережено вже не тільки для об’єктів IV-V, а й III категорій складності. і тепер зав’язується нова інтрига — голова Держслужби України з питань регуляторної політики та підприємництва Михайло Бродський, як повідомила прес-служба відомства, просить Президента ветувати і цей закон. На його переконання, обов’язкове ліцензування будівництва для об’єктів III категорії слід скасувати.

М. Бродський, апелюючи до глави держави, наголошує на тому, що Україна займає 183-тє місце з 185-ти у міжнародному рейтингу Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації «Doing Business-2013» у категорії спрощеності і доступності отримання дозволів на будівництво. А при його складанні експерти насамперед керуються тим, наскільки в тій чи іншій країні легко оформити пакет дозвільних документів саме на об’єкти III категорії.


І ця система не ідеальна
Ухвалений 5 вересня Закон «Про внесення змін до законів України «Про архітектурну діяльність» та «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» (після доопрацювання. — М. П.) — один з небагатьох, проголосованих у парламенті за останні місяці, що, на наше переконання, віддзеркалює очікування пересічних людей і відповідає їхнім інтересам. Народні депутати, принаймні частина з них, по суті, визнали, що використовувати силу державної машини, аби змушувати кожну родину, найперше на селі, для будівництва власної хати шукати і наймати ліцензовані проектну і будівельну організації — це очевидний, так би мовити, перебір. і вже повна нісенітниця — законодавчо зобов’язувати до цього майстрів-будівельників з Косівщини, Верховинщини, Коломийщини та інших регіонів Прикарпаття, які за своє трудове життя збудували на Одещині, Херсонщині, Миколаївщині, в Молдові та Росії десятки сільрадівських адмінбудинків і колгоспних контор, дитсадків, ферм та зерносховищ, що стоять ще з радянських часів і не впали.

Однак за докладнішим коментарем редакція звернулася до людини, яка може про це судити фахово.

Петро ГРЕЧАНЮК, директор департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації:

— Рішення про скасування обов’язкового ліцензування будівництва об’єктів I і II категорій складності, яке ухвалила Верховна Рада, я підтримую і вважаю правильним. Бо людина, яка хоче в селі побудувати хату,  поки ту всю процедуру пройде, то втрачає і час, і додаткові кошти. Бо за кожний дозвіл треба платити гроші. А це буде спрощена система і люди матимуть змогу побудуватися легше і дешевше. З другого боку, а хто в селі наймає справді нормальну ліцензовану організацію, аби йому будувала будинок? Можливо, одиниці. А більшість з наших краян будується господарським способом — своїми силами та за підтримки родичів і сусідів. Тому, на моє переконання, ставити вимогу про те, що це мають робити ліцензовані організації, не потрібно. Все одно в підсумку всі об’єкти I і II категорій повинні зводити згідно з затвердженим генеральним планом. іншого не буде. Не буде тієї вакханалії, коли хто хоче і що хоче, то собі й будує. Чому зараз жорстко порушується питання про розробку генеральних планів? Аби наші села могли розвиватися контрольовано, а не як кому заманеться. Згідно із стратегічним, продуманим і обррунтованим фахівцями та представниками самої громади планом забудови.

— «Галичина» в одному з останніх номерів розповідала про громаду села Старих Богородчан, яка власними силами звела двоповерхову прибудову до дитсадка. Сільський голова Ярослав Здерка в інтерв’ю зазначив між іншим, що нинішня процедура ліцензування в державі здорожує будівництво ось таких громадських об’єктів, кошти на які склали самі люди та меценати і лише орієнтовно десяту частину додала держава. Чи, на вашу думку, змінить щось у цьому напрямі прийнятий закон?

— Будівля дитсадка однозначно стосується III категорії. Бо це приміщення, де постійно буде скупчення дітей. Вимога щодо виготовлення проекту та його експертизи сертифікованими фахівцями залишиться незмінною і в тому разі, коли будівництво ведеться за державні кошти. Але громада, я вважаю, все зробила дуже добре і правильно, — будівельні роботи велися під наглядом фахового інженера. і проблем в цьому плані немає. Сьогодні в таких випадках є інша велика складність — як отримати документ на право власності. В області, наприклад, маємо понад десяток церков, які люди звели самі або ж наймаючи для виконання особливо складних робіт майстрів. Службу Божу у цих храмах правлять, люди ними користуються, а ми не можемо ввести їх в дію за законом. Бо мали б бути проектна документація, експертиза проекту, ліцензована генпідрядна організація і пройдені всі формальні процедури. і тепер ламаємо, образно кажучи, голови над тим, як їх узаконити. Така проблема є і ми вже написали листа в Міністерство будівництва і регіонального розвитку з проханням запровадити в державі спрощену процедуру оформлення таких об’єктів.

— Петре Дмитровичу, як ви як фахівець і керівник департаменту будівництва облдержадміністрації ставитеся до ідеї голови Держпідприємництва України Михайла Бродського скасувати обов’язкове ліцензування і для об’єктів III категорії?
— Думаю, що довкола цього питання будуть дебати. Якщо говорити про мою думку, то, з одного боку, десь підтримую цю ідею, але, з другого боку, побоююся, аби у нас не запанував хаос. Аби не почали будувати всі, хто вміє і не вміє. Адже до третьої категорії належать і згадані дитсадки, і, наприклад, дев’ятиповерхові житлові будинки. За чинним законом всю відповідальність за здані об’єкти покладено на проектанта і забудовника. Зокрема архітектор, конструктор відповідають за конструкції, а кошторисник — за правильність кошторисної документації. До того ж проект проходить ще й експертизу. і всі учасники цього процесу повинні бути сертифікованими. Проте й ця система не є ідеальною. Нині, реагуючи на звернення громад чи окремих наших краян, стикаємося з прикладами, коли приватні проектні фірми, забудовники, по суті, не мають власних фахівців. Дивимося документи і бачимо, що обов’язки головного інженера виконувала людина, яку найняли за контрактом, лише на період будівництва об’єкта. Тобто ліцензії, які видає Мінрегіонбуд України, як пересвідчуємося на практиці, у нас понаотримували всі, хто лишень бажав.
Зрештою, можна підійти до розв’язання цієї проблеми з другого боку — забудовник так чи інакше зобов’язаний отримати в Держархбудінспекції декларацію на початок будівельних робіт. У разі, якщо скасують обов’язкове ліцензування для об’єктів III категорії, то, на мій погляд, процедуру видачі декларації, напевно, зроблять більш жорсткою. Бо якщо підприємство береться будувати багатоповерхове житло чи інші будівлі цієї категорії, то в нього має бути штат і має бути база. Тобто все необхідне для будівництва. і це мають бути фахівці, найняті на роботу на постійній основі. В іншому разі буде, як люди у нас кажуть, бардак.

Микола ПЕТРИЧУК, "Галичина"