Патріарх Святослав у Франківську розповів коли митрополита Шептицького проголосять Блаженним


За словами Глави УГКЦ процес беатифікації митрополита Андрея Шептицького перебуває вже на завершальній стадії.

Як розповів на прес-конференції Патріарх Святослав, всередині липня завершився т.з. "історичний процес", який полягає у вивченні архівів всіх документів, щоб можна було ствердити геройські чесноти цієї людини, повідомляє кореспондент Бліц-Інфо.

"Коли ми маємо випадок з мучеником, тут простіше - його геройська смерть, є де-факто свідченням його святості. А ми маємо довести святість митрополита на основі фактів і документів. Цей процес тривав майже 50 років, окільки за радянських часів велика кількість документів була недоступна. Окрім того було багато "закидів", щодо постаті митрополита і на кожний потрібно було давати документальну і аргументовану відповідь. Богу дякувати, що цей процес завершився і Святіший Отець окремим декретом проголосив усьому світу геройські чесноти митрополита Андрея Шептицького",- пояснив Патріарх.

Зараз за словами Отця і глави УГКЦ, розпочався другий етап, що триватиме кілька місяців. Зараз згідно приписів канонічного права потрібно дослідити чудесне оздоровлення яке відповідно зафіксоване і відбулося за молитвами митрополита.

"Це чудо було зафіксоване в США і відповідно канонічно оформлене. Зараз вже є оцінка достовірності даних які ми подали до розгляду. Тепер лікарі будуть розглядати який стан здоров'я був до цього і який зараз, чи були якісь природні фактори не пов'язані з чудесним зціленням. Це досить прискіпливий процес. І тільки тоді відбудеться беатифікація і митрополита Андрея Шептицького проголосять Блаженним", - розповів Патріах Святослав.