У Прикарпатському університеті презентували двотомне видання «Великий Скит в Карпатах»


Книгу підготував авторський колектив під керівництвом доктора історичних наук, професора Миколи Кугутяка.

До першого тому видання увійшли духовні твори, написані скитськими монахами в XVII-XVIII століттях. Другий том складають сотні унікальних документів та матеріалів, більшість яких виявлено в австрійських, польських, румунських, вітчизняних архівах та наукових бібліотеках. Вони дають змогу визначити роль і місце Великого Скита (саме так називали Манявський Скит уXVII-XVIII ст.) в історії української церкви, розкривають маловідомі факти становлення та духовного відродження святині, дозволяють, за словами промовців на презентації, «жити духом спадкоємства», «почати краще розуміти себе та свою минувшину».

«Це надзвичайно ґрунтовне монографічне дослідження, чимало фактів у якому описано вперше, – зауважив заступник голови облдержадміністрації, в минулому випускник історичного факультету Прикарпатського університету, Ігор Пасічняк. – Переконаний, що експертна рада з питань книговидання, співголовою якої я є, не помилилася, коли прийняла рішення про виділення ста тисяч гривень на підтримку такої двотомної книги».

За словами Ігоря Пасічняка, книгу було профінансовано у рамках обласної програми захисту та розвитку української мови. Також у 2015 році за рішенням зазначеної експертної ради було виділено бюджетні кошти на випуск і закупівлю інших видань, авторами яких є представники професорсько-викладацького складу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Серед них – книги, присвячені археологічним дослідженням Галича і Галицької землі, твори Марії Вайно, Ольги Деркачової тощо. Загалом було освоєно понад 390 тисяч гривень.