Відкриття Зони вільної торгівлі з ЄС по-різному відіб’ється на франківських виробниках


Запуск поглибленої та всеохоплюючої Зони вільної торгівлі з Євросоюзом, який відбувся 1 січня цього року, перерізав нову стрічку у торговельних відносинах між Європою та Україною. Обидві сторони на рівних правах відкрили одні перед одними двері на свої ринки.

Європейські товари, за які їх виробники більше не повинні сплачувати мито, уже прямують на полиці наших супермаркетів. Вітчизняний крам борознить європейські простори на пільгових умовах, які надає ЗВТ ще з весни 2014 року. А з 1 січня 2016-го Зона вільної торгівлі запрацювала  і для західних виробників в Україні.

Чого очікує бізнесовий Івано-Франківськ від конкурентів по той бік кордону, хто з місцевих експортерів виграє від нових правил торгівлі, а хто ризикує сісти на мілину – аналізував «ЗК». 

Харчовикам  буде непросто

ПАТ «Івано-Франківський м’ясокомбінат» – підприємство, якому так досі і не вдалося повною мірою замістити втрачений рік тому експортний майданчик – ринок Росії та Казахстану. Його частково замінили іншими країнами СНД, розповідає директор підприємства Володимир Стороженко. Як потенційних партнерів розглядають Китай та В’єтнам. На західний ринок, який ближчий і зручніший, поки що зась. Для цього підприємству треба провести повну реконструкцію виробництва. Вартість модернізації обчислюється сотнями тисяч доларів.

«Звичайно, ми зацікавлені у тому, щоб вийти на ринок ЄС, – каже Володимир Стороженко. –  Але для цього нам потрібно отримати міжнародну сертифікацію. Нещодавно ми запросили представників польської фірми «Інтермік», яка займається виготовленням обладнання для м’ясної промисловості, провести моніторинг нашого підприємства на відповідність європейським стандартам. І «вирок» їх був невтішний – повна реконструкція, в тому числі і основних споруд».

Поляки роз’яснили: на підприємстві необхідно переробити цикл виробництва, розвести в окремі комплекси забійний цех, ковбасний цех, холодильний цех. Аби забезпечити відповідний технологічний розрив, кожен цех потрібно винести на окрему ділянку. Але ж корпус заводу не розпиляєш – потрібно вибирати якийсь один напрямок роботи. Або забійний цех, або м’ясопереробка.

Дороговартісна модернізація виробництва – основна перешкода на шляху місцевих виробників до Європи. Це стосується більшою мірою харчовиків. Виробничі потужності більшості підприємств збудовані ще за радянських часів, а Європа вимагає кардинально інших стандартів – розведення цехів, розриву технологічного процесу і таке інше, в залежності від виду продукції. Захід, попри м’яку політичну позицію, в торгівлі партнер жорсткий та прагматичний. До харчових продуктів вимоги набагато жорсткіші, аніж до інших товарів. Навіть якщо до якості кінцевого продукту претензій немає, але технологія виробництва не відповідає міжнародним вимогам, товар в ЄС не пустять.

ТДВ «Івано-Франківський хлібокомбінат» теж виготовляє певні види продукції, здатні конкурувати  на європейських ринках. Приміром, сушки. Але зараз займатися виходом на ринок тієї ж Польщі невигідно, впевнена директор Світлана Криворучко. Отримання міжнародного сертифікату надто дорого обійдеться підприємству, яке  в першу чергу орієнтоване на внутрішній ринок. «До того ж конкуренції з боку ЄС ми не очікуємо, завозити хліб з-за кордону, думаю, в Івано-Франківськ ніхто не буде», – каже Світлана Криворучко.

Ті ж підприємства, які цю конкуренцію можуть відчути, почуваються менш упевнено. Це в першу чергу виробники м’яса, солодощів, молочної продукції. Конкурентна продукція, як прогнозують експерти, масово потече на наші прилавки із Польщі, яка і нині багато що із перерахованого постачає на Західну Україну. Звісно, вважати, що іноземці  кабанчиком метнуться на наш ринок, лівою ногою відсуваючи місцевих, роками перевірених виробників, не варто. Але франківським харчовикам доведеться серйозно напружитися. Від європейських виробників вони отримають більш жорстку конкуренцію і по ціні, і по якості. У підсумку їхня продукція може виявитися неконкурентною не лише на зовнішньому ринку, а й на внутрішньому.

Більше інвестицій

«Зона вільної торгівлі з ЄС дає нам два варіанти розвитку: можливість «підтягнутися» нашим виробникам, і другий – створити спільні з європейцями підприємства, залучивши інвестиції на вже існуючі виробництва», – каже заступник міського голови з економічних питань Богдан Білик.

Головна вигода ЗВТ з ЄС не так у самій торгівлі, як у нових інвестиційних можливостях для компаній – залучати саме європейські інвестиції, переконує Богдан Білик. Для цього нашим виробникам потрібно йти на співпрацю з європейськими: створювати спільні підприємства, можливо навіть з реєстрацією і юрисдикцією у країні ЄС. Наприклад, в тій же Польщі чи прибалтійських країнах. Таким чином, може значно активізуватись європейський інвестиційний потік в Україну. Договір про економічну і торгову співпрацю робить Україну для європейських країн у економічному плані «своєю». Що дасть можливість створення виробничих кооперацій з підприємствами країн ЄС.
Наприклад, можна домовитись із підприємством в Німеччині і побудувати для нього в місті один цех, який вироблятиме запчастини для німецького підприємства. Але в ньому буде наша робоча сила, наша зарплата, наші податки. «Спільник» з ЄС може допомогти нашим «харчовикам» підтягнути якість продукції, запевняє Богдан Білик. Також іноземний партнер не завадив би «Івано-Франківському котельно-зварювальному заводу».  Конкуренції із зарубіжними котлами це підприємство може не витримати.
У найвигідніших умовах опиняться ті франківські підприємства, які уже займаються експортом до ЄС. Це в першу чергу деревообробні підприємства-експортери – ПАТ «Солід», ПП «Колектор». Вони зможуть продавати більші об’єми своєї продукції. Тим паче, що їхні  вироби в Європі користуються великим попитом.

Переорієнтуватися на ринок ЄС можуть і ті виробники, які продовжують експортувати до Росії. У списку потенційних – ТОВ «Інтелком», що займається виробництвом дитячих іграшок. Росія у відповідь на початок дії ЗВТ України і ЄС відмінила таку ж зону між Україною і Росією.

За словами Богдана Білика, за рахунок потенційних експортерів цього року ми могли б збільшити об’єм  експорту на 5 % (станом на сьогодні 75% продукції, виробленої в Івано-Франківську, йде на експорт).

Найбільше на сьогоднішній стадії української економіки від Зони вільної торгівлі з ЄС виграють українські споживачі на українському ринку. У нас з'явиться набагато більший вибір європейських товарів, які складуть конкуренцію товарам вітчизняним, китайським, турецьким та іншим. Більший вибір – нижчі ціни. Споживачі побачать ЗВТ у дії вже за місяць-два. За цей час, власне, європейські товари зможуть зайти в Україну.