Аби не мерзнути і зайве не платити


Прості поради експерта, як без особливих витрат зробити теплішими наші оселі

Експерти проекту «Муніципальна енергетична реформа в Україні», що фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), за підтримки Українського освітнього центру реформ провели в Івано-Франківську семінар «Енергоефективність та альтернативна енергетика у ЗМІ».

Хоча окремі презентації, зокрема старшого консультанта з питань залучення громадськості Кадрії Сафіуліної і менеджера зі зв’язків із громадськістю Віри Ілляш, мали вузьке спрямування і були адресовані суто журналістам прикарпатських ЗМІ, доповіді експертів — консультанта з технічних питань кандидата технічних наук Романа Мягкохліба і старшого консультанта з питань ціноутворення та фінансового управління Альони Нич, а також  представника нафтогазової компанії «Бурізма» Олександра Горбуненка містили чимало корисної інформації, яка буде цікавою широкому загалові.

У цій публікації докладніше розповімо про практичні і, наголосимо, дуже прості та не затратні поради координатора проектів зі сталої енергетики Олександра Ніколаєнка, якими може скористатися кожний, аби в оселі взимку було тепло, а рахунки за газ, електроенергію і воду були якомога меншими. 

— Майже 30 відсотків усього тепла виходить з наших осель через шпарини у вікнах і дверях, — наголошує О. Ніколаєнко. — Тому елементарні заходи з теплоізоляції, такі, як заклеювання вікон і утеплення дверей, можуть допомогти підвищити температуру в квартирі на 4-5 градусів.

Ще 5-7 градусів додає обладнання спеціальними дверцями, або ж, на крайній випадок, шматками картону вентиляційних отворів, які в кожній оселі є на кухні та у ванній і туалеті.

Експерт, до речі, радить оглянути і за потреби заклеїти спеціальними ізоляційними стрічками, які тепер можна придбати у магазинах, не лише вікна з дерев’яними рамами, а й металопластикові. Аби переконати нас, журналістів, у необхідності цього, демонструє зроблений з допомогою будівельного тепловізора знімок фасаду добротного, ще старої забудови будинку. На фотографії добре видно, що дерев’яне вікно, якому вже багато років, утримує тепло навіть краще, ніж нове, металопластикове. 

Пояснення цього дуже просте. Для наших кліматичних умов, за словами О. Ніколаєнка, у багатоповерхівках й інших будівлях необхідно встановлювати не однокамерні, як здебільшого це зроблено, а дво-, а то й трикамерні металопластикові вікна. Вікна зі склопакетами, у яких камери заповнені інертним газом аргоном, а бодай одна із шибок покрита захисною плівкою. Вони власне і дозволяють утримувати тепло взимку та запобігати проникненню гарячого повітря в спекотні літні дні. До речі, як зазначив експерт, нинішнього року таку вимогу вже внесено до будівельних норм і правил (БНП).

Тож при проектуванні вже нових будівель, у тому числі і житлових багатоповерхівок, прикарпатські забудовники зобов’язані будуть дотримуватися змінених БНП і передбачати встановлення саме таких віконних конструкцій. Шкода лишень, що за останні роки дуже багато коштів і праці громади та окремі домовласники на Прикарпатті витратили на масову заміну дерев’яної столярки у дитсадках, школах, лікарнях і старих багатоповерхівках та в приватних оселях на звичайні, однокамерні металопластикові вікна і двері. Без заповнених аргоном камер між шибками та захисних плівок на них.

О. Ніколаєнко наголошує, що особливу увагу слід звертати ще на відкоси. Якщо будівельники або сам господар, міняючи столярку в приватному будинку або квартирі, їх не зробили, або ж зробили абияк, то через якийсь час будівельну піну, з допомогою якої в отворах фіксували рами, волога і перепади температур зруйнують, а вітер її видує і через ці щілини інтенсивно заходитиме холодне повітря.

Але якщо навіть вікна у квартирі надійно герметизовані, то взимку, як встановили фахівці, все одно через шибки втрачається 10-14 відсотків тепла. Ці втрати, за словами О. Ніколаєнка, просто можна зменшити, якщо закривати вікна, особливо на ніч, короткими шторами або жалюзями. Окрім цього, експерт настійно радить вікна, під якими встановлено батареї опалення, не закривати традиційними для багатьох українських домівок довгими, аж до підлоги, шторами. Бо тоді 20 відсотків тепла, яке вони віддають, витрачається на нагрівання не самої кімнати, а вікна і стіни біля нього. Ще одна проста порада — не «ховати» батареї за декоративними панелями. Бо під час опалювального сезону вони теж поглинатимуть орієнтовно 20 відсотків тепла, яке могло б обігрівати кімнату.

Є також дуже простий спосіб «змусити» батарею краще обігрівати помешкання. Для цього, за словами О. Ніколаєнка, на стіні, що за нею, слід встановити наклеєну на лист ДВП, фанери або ДСП фольгу, чи придбати шматок вже готового, покритого фольгою теплозахисного екрана, що нині продають у великих супермаркетах. Цей простий сріблястий рефлектор, що спрямовуватиме тепло в кімнату, за висновками фахівців, здатний на 20 відсотків підвищити тепловіддачу радіатора і на 4 відсотки зменшити витрати на опалення приміщення за сезон.

Насамкінець варто сказати про ще дві поради експерта, скористатися якими, проте, дещо складніше. 

О. Ніколаєнко зауважує, що радіатори, які «заховані» у нішах, забезпечують на 10 відсотків меншу тепловіддачу порівняно з тими, які виступають у кімнату. Щоправда, якщо їх уже встановлено, то «вийняти» батареї з ніш можна лише під час ремонту квартири або будинку.

Друга порада значно простіша, але теж може виявитися малоприйнятною. Про що мова? Експериментально доведено, що найкраще віддає тепло темно-коричневий колір. Зокрема батарея, пофарбована у такий колір, віддає тепла на 8-10 градусів більше, ніж батарея білого кольору. Старший консультант з питань залучення громадськості проекту «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Кадрія Сафіуліна розповіла, що після одного із семінарів, які експерти проводили для київських школярів, стався такий прецедент: батьки, повернувшись увечері з роботи додому, заніміли з несподіванки: син, нічого їм не сказавши, купив фарбу в магазині і розфарбував у темно-коричневий колір усі білі батареї в квартирі...

Галичина