Прикарпатцям на замітку: Як перевірятимуть одержувачів соцвиплат


У Мінфіні розповіли, хто підпадає під верифікацію, кому доведеться повернути гроші державі і хто буде приймати кінцеве рішення про позбавлення соцвиплат

У лютому Міністерство фінансів призначило екс-депутата Івано-Франківської міськради Андрія Рязанцева начальником управління верифікації та моніторингу виплат. 

В інтерв'ю Delo.UA Рязанцев розповів, як проходить проект по верифікації всіх одержувачів соцвиплат, коли чекати перших результатів і кого торкнеться цей процес.

За словами чиновника, пенсіонерам найменше варто боятися верифікації, адже вона будується на формальних ознаках, які записані в нормативних і законодавчих актах. І зазвичай пенсіонери подають правдиві дані.

"Банківські, транзакційні обмеження або обмеження, пов'язані з кількістю грошових коштів на рахунках одержувачів соціальної допомоги, існують сьогодні тільки для трьох видів допомоги. Перший - це допомога переселенцям: обмеження по депозитах не більше ніж 10 прожиткових мінімумів для членів сім'ї, на яку виходить даний вид допомоги. Це взагалі єдина допомога, де в переліку умов згадуються депозитні вклади як такі. Другий і третій - це субсидії і допомога малозабезпеченим сім'ям. Для цих виплат існують обмеження щодо транзакцій за 12 місяців. Щоб отримувати субсидію, сім'я не повинна купувати товари тривалого користування або нерухомість, оплачувати послуги одноразово на суму понад 50 тис. Гривень. Третій вид - допомога малозабезпеченим сім'ям. Тут такі ж вимоги, але обмеження - 10 прожиткових мінімумів, тобто 13700 грн. Але є допомога, яка не залежить від рівня доходів громадян, і це більше ста різних видів виплат. Припустимо, від доходів не залежить допомогу по народженню дитини і та ж пенсія, яку ми вважаємо певного роду соціальної виплатою", - пояснює посадовець.

Загалом, процес верифікації торнеться всіх видів соцвиплат, включаючи пенсії. Наразі у Мінфіні збирають та оцифровують всі дані. А запустити систему вертифікації планують до 1 липня.

На запитання, чи й правда одержувачів соцвиплат зобов'яжуть повернути всі отримані гроші, якщо виявиться, що він підпадає під категорію для виплат, Андрій Рязанцев зауважує, що все залежить від виду соціальної допомоги.

"Нормативна база, яка була побудована під час формування для різних видів допомоги, має найрізноманітніші умови. За деякими видами допомоги просто зупиняється нарахування. За іншими - існує необхідність повернення грошових коштів. Наскільки я пам'ятаю, це стосується малозабезпечених і переселенців - там, де існує контроль над грошовими потоками. Основна частина допомоги, яка пов'язана з дітьми, просто припиняється з моменту прийняття рішення про те, що сім'я не мала права на отримання такого виду допомоги", - каже чиновник.