Майже 40% депутатів Івано-Франківська можна відкликати за прогули


Активісти громадського руху «ЧЕСНО» проаналізували роботу Івано-Франківської міськради та назвали імена кандидатів на відкликання через прогули.

Адже, за законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату.

Тож, за результатами моніторингу "ЧЕСНО", в Івано-Франківській міській раді 100% засідань у 2014 році пропустили аж п’ять депутатів: регіонали Ігор Халаменда та Ігор Дутка, свободівка Віталія Сарабін та її однопартієць мажоритарник Тарас Бережанський. Останній щороку ставав кандидатом на відкликання, а у 2014 році пропустив 100% засідань ради. Аналогічна ситуація і в списочника від “Фронту змін” Ігоря Прокопіва.

Прокопів, до слова, балотувався на міського голову у 2010 році, а зараз є президентом ПАТ “Укртрансгаз.”

Юрій Соловей, який залишив міськраду заради парламенту під брендом БПП, пояснює свою відсутність на понад половині засідань у 2014 році тим, що багато функцій виконував на Майдані. Проте координатори руху "ЧЕСНО" таке пояснення вважають дивним, адже Майдан, по суті, завершився наприкінці лютого, а вони аналізували цілий рік каденції, а не два місяці. Більше того, за результатами моніторингу, Юрій Соловей, будучи депутатом міськради, пропускав понад 50 % засіданнь  і у 2012 році і, як виявилось, у цей рік Соловей теж штурмував парламент у лавах УДАРу.

Депутат від “Батьківщини” Руслан Терешко теж пропустив понад 50%, пояснивши свою відсутність тим, що перебував на постійному місці роботи в Києві.  Проте, робота не є поважною причиною для відсутності на засіданнях Ради чи постійних депутатських комісій. Попри те, що поза своєю роботу у місцевому самоврядуванні депутати дійсно не отримують заробітньої плати від держави, за законом роботодавець звільняє депутата віж виконання обов’язків зі збереженням заробітньої плати на час проведення сесій та засідань постійної комісії.

Також понад 50% засідань міськради пропустили однопартійці Терешка Володимир Стасюк та Роман Тимків, "фронтовики" Роман Василюк, Юрій Петрушко, позафракційний Олександр Бубен, який очолює «Прикарпаттяобленерго».

Серед мажоритарників пропустили понад 50% засідань ради "фронтовики" Сергій Басараб, що зараз займає посаду заступника голови ОДА та Олег Гончарук, що наразі очолює обдержадміністрацію. Також у цьому списку свободівець Андрій Грималюк.

Як відомо, у минулому році свободівець Андрій Грималюк пішов добровольцем на фронт і пропустив понад 50 % засідань. Зараз він повернувся з батальйону "Айдар" на ротацію. Варто зазначити, що до того, як пішов на фронт Грималюк засідання ради відвідував справно - з 2010 по 2013 рік була лише одна сесія, де цей депутат був відсутній.

Але найбільше кандидатів на відкликання Громадський рух ЧЕСНО традиційно виявив під час моніторингу відвідуваності комісій. У Івано-Франківську таких майже 40%.

“Аналіз відвідуваності засідань комісій є більш показовим. На відміну від сесій, де депутати можуть кнопкодавити за інших, яких електронна система відображає, як присутніх, протоколи комісій, як правило, ведуться на папері. Тому інформація про присутніх більш правдива”, - зазначає регіональна координаторка громадського руху ЧЕСНО Ірина Федорів.

10 депутатів ради за результатами моніторингу відвідування комісій прогуляли 100% засідань хоча б в один із років їх каденції.  Троє з них - мажоритарники. До свободівця Бережанського додався його ж однопартієць Володимир Колковський, який відбуває покарання за отримання хабаря, та "фронтовик" Сергій Басараб (округ Галицька, перед мостом). 

Але найбільшими рекордсменами тут є списочники-регіонали: Ігор Дутка, Ігор Халаменда та Богдан Федьків. Останні двоє взагалі стали 100% прогульниками у 2011-2014 роках.

Списочник від “Батьківщини” Володимир Стасюк пропускав більше 50% засідань протягом трьох останніх років. Свою відсутність він пояснив незлагодженою роботою комісії та невчасними повідомленнями про її роботу. У бюджетній комісії, до якої входить депутат, з 19 членів шестеро потрапили до кандидатів на відкликання.

В Івано-Франківській міській раді є ще один свободівець, який пішов на фронт. Михайла Малярчука мобілізували до Нацгвардії. Але до лав кандидатів на відкликання він потрапив не через пропуски у 2014 році, а через те, що у 2013 році пропустив понад 50 % засідань постійної комісії.