Захиснику з Франківська просять присвоїти звання Героя посмертно


Пластуну, лицарю куреня «Орден Залізної Остроги», військовослужбцю, колишньому працівнику Івано-Франківської муніципальної варти Віталію Дереху просять присвоїти звання Героя України (посмертно).

Відповідну петицію 21 березня 2023 року зареєстрував Ростковський Едуард, пише Бліц-нфо.

За словами автора звернення, Дерех Віталій Мирославович - український журналіст, митець, пластун, лицар куреня «Орден Залізної Остроги», військовослужбовець, молодший сержант, командир протитанкового відділення 3-го окремого батальйону спеціального призначення 1 ОБрСпП ім. Івана Богуна - Збройних Сил України, учасник російсько-української війни. Кавалер ордена «За мужність» III ступеня (2016) у складі батальйону Айдар. Почесний громадянин міста Тернополя (2022, посмертно). Активний учасник Революції гідності в складі 15-ї сотні Самооборони Майдану. Рятував людей на Інститутській 20 лютого.

Пластував в 29-у курені УПЮ ім. Юрія Старосольського, згодом разом із своїм гуртком «Сірі Вовки» (в якому також був Віктор Гурняк, Герой України, загинув в бою за Україну в 2014) — в 77 курені УПЮ ім. Івана Гавдиди, де і був впорядником, коли перейшов в старші пластуни. Учасник та інструктор у військово-патріотичному таборі «Легіон».

У 2014 році пішов добровольцем в батальйон «Айдар» Збройних сил України; воював до липня 2015 року. У 2016—2018 роках працював в Муніципальній варті м. Івано-Франківськ, зокрема рятувальником.

З початком російського вторгнення в Україну 2022 року вступив до 1-ї окремої бригади спеціального призначення імені Івана Богуна Збройних Сил України, в складі якої брав участь в боях під Києвом, опісля на Донеччині та Луганщині.

"Влучно керував розрахунком ПТРК, з яким ліквідував не одну одиницю ворожої техніки та особового складу рф. Був прикладом для всіх військовослужбовців, котрі несли службу поруч з ним. Викладав військову справу усім, хто того бажав, від вибухової справи до тактичних переміщень. Виконував завдання не тільки свого підрозділу, неодноразово ходив у розвідку на позиції ворога. Знищував вибухові загородження ворога на шляху українського війська, хоча і не був сапером. Ефективно нищив ворога та у вільний час навчав інших досягати аналогічних результатів. Він любив Україну і знав, що ми переможемо. Загинув 28 травня 2022 року біля м. Попасна, Луганської области внаслідок авіаційного удару військ рф. Щиро дякую за увагу та за те, що пам'ятаєте Героя",- йдеться в тексті звернення.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!